Η Enanta Pharmaceuticals, η Pardes Biosciences, η ιαπωνική Shionogi & Co Ltd και η Novartis AG δήλωσαν ότι έχουν σχεδιάσει αντιιικά που στοχεύουν συγκεκριμένα τον κορονοϊό, ενώ στοχεύουν στην αποφυγή πιθανών ελλείψεων, όπως η ανάγκη για πολλά χάπια την ημέρα ή γνωστά θέματα ασφάλειας.
Οι ειδικοί στις λοιμώδεις νόσους τόνισαν ότι η πρόληψη της COVID-19 μέσω ευρείας χρήσης εμβολίων παραμένει ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της πανδημίας. Πρόσθεσαν, όμως, ότι η ασθένεια είναι εδώ για να μείνει και χρειάζονται πιο εύχρηστες θεραπείες.
«Πρέπει να έχουμε εναλλακτικές διά του στόματος για την καταστολή αυτού του ιού. Έχουμε άτομα που δεν εμβολιάζονται να αρρωσταίνουν, άτομα των οποίων η προστασία από τα εμβόλια μειώνεται και άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Δρ Robert Schooley, καθηγητής λοιμωδών ασθενειών στο UC San Diego School of Medicine.
Η Pfizer και η Merck, καθώς και οι συνεργάτες της Atea Pharmaceuticals και Roche AG έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν έγκριση έκτακτης ανάγκης για τα αντιιικά τους χάπια κατά της COVID-19 φέτος.
Οι ανταγωνιστές της Pfizer βρίσκονται ένα χρόνο πίσω
Οι ανταγωνίστριες φαρμακευτικές υστερούν τουλάχιστον ένα χρόνο. Η Pardes ξεκίνησε μια δοκιμή σε πρώιμο στάδιο τον περασμένο μήνα, η Shionogi σχεδιάζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας μέχρι το τέλος του έτους, η Enanta στοχεύει να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους στις αρχές του επόμενου έτους και η Novartis εξακολουθεί να δοκιμάζει το χάπι της σε ζώα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Enanta, Jay Luly , δήλωσε ότι ο επαναπροσδιορισμός φαρμάκων που αρχικά αναπτύχθηκαν για άλλες ιογενείς λοιμώξεις δεν είναι παράλογη προσέγγιση. Αλλά δεν είναι γνωστό πόσο ισχυροί θα είναι κατά της COVID-19 ή πόσο καλά μπορούν να στοχεύσουν στον πνευμονικό ιστό, τον οποίο ο ιός καταλαμβάνει. Το ρίσκο είναι ότι «σε περίπτωση ππυ δεν πετύχει η προσπάθεια ... θα καταλήξεις να έχεις χάσει χρόνο», είπε ο Luly.
Τα αντιιικά είναι πολύπλοκα για να αναπτυχθούν επειδή πρέπει να στοχεύουν τον ιό αφού ήδη αναπαράγεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα υγιή κύτταρα. Πρέπει επίσης να χορηγηθούν νωρίς για να είναι πιο αποτελεσματικά. Επί του παρόντος, τα ενδοφλέβια και ενέσιμα αντισώματα είναι οι μόνες εγκεκριμένες θεραπείες για μη νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.
Μια αποτελεσματική, εύχρηστη θεραπεία για την COVID-19 θα μπορούσε να φτάσει τις ετήσιες πωλήσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση της Jefferies & Co. Η Merck έχει συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση που συνεπάγεται τιμή 700 $ για μια πορεία θεραπείας με το αντιικό ιό molnupiravir.
ΠΗΓΗ: Reuters