Για περίπου μιάμιση ώρα, ο Υπουργός Θ. Πλεύρης και οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ συζητούσαν τα θέματα που απασχολούν την φαρμακευτική αγορά. Βασικό αίτημα όλων των εκπροσώπων του κλάδου βέβαια είναι η αύξηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, το οποίο και τέθηκε και σε αυτή τη συνάντηση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η απάντηση του Υπουργού Υγείας δεν άλλαξε. Η δαπάνη να αυξηθεί δεν είναι προτεραιότητα. Αντ’ αυτού έγινε σαφές ότι θα εξαντληθούν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα, όπως η αξιοποίηση των «κοφτών» της ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του clawback.
Ζητούμενο αποτελεί και η αξιοποίηση των διαπραγματεύσεων, σε μια βάση όμως που θα οδηγήσει σε πραγματικές εξοικονομήσεις και συνεπώς σε περιορισμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η κατάσταση φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη στο πεδίο του νοσοκομειακού clawback, που έχει εκτιναχθεί την τρέχουσα χρονιά. Ο έλεγχος των παραγγελιών και της κατανάλωσης μοιάζει απαραίτητος, ενώ θα επιδιωχθεί να σταθεροποιηθούν οι διαγωνισμοί προμήθειας φαρμάκων. Μέσα σε όλα οι εκπτώσεις που επιτεύχθηκαν μέσω της διαπραγμάτευσης για κατηγορίες φαρμάκων, στο πλαίσιο κλειστών προϋπολογισμών δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμοστούν εφέτος, λόγω τεχνικών ζητημάτων. Έτσι, μεταφέρονται στο επόμενο έτος, με ρύθμιση.
Άλλωστε, στις δεσμεύσεις της χώρας, μέσω του προγράμματος ανασυγκρότησης, είναι ο περιορισμός των συνεχώς διογκούμενων υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με το μηχανισμό του clawback, όπως δήλωσε και στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 2 πλευρών.
Παράλληλα, αμετάβλητο θα παραμείνει, τουλάχιστον προς το παρόν, το σύστημα τιμολόγησης και πέραν αυτού αμετάβλητες θα μείνουν και οι τιμές.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσδιοριστούν και τα ραντεβού με τους άλλους τρεις φορείς που εκπροσωπούν το φάρμακο, δηλαδή τον ΣΦΕΕ, το PIF και το ΣΑΦΕΕ.
Διαβάστε επίσης "Πλεύρης σε φαρμακευτικές εταιρείες: Εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τη φαρμακευτική δαπάνη το 2021"