1) Προκαλεί τη νόσο του κορονοϊού το εμβόλιο;
Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, καθώς το mRna εμβολιο δεν προκαλεί τη νόσο. Επομένως, αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει είναι επειδή η λοίμωξή του είχε δρομολογηθεί στη φάση πριν τον εμβολιασμό του.
2) Υπάρχει περίπτωση το εμβόλιο να θετικοποιεί το rapid test ή τον μοριακό έλεγχο;
Η απάντηση είναι ξανά αρνητική. Αν γίνει θετικός τότε απλά ο εμβολιαζόμενος έχει μολυνθεί.
3) Αν κάποιος εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, πότε μπορούν να γίνουν τα εμβόλια πνευμονιόκοκου ή για τη γρίπη;
Υπάρχει ένα όριο 15 ημερών πριν τον εμβολιασμό και 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό μπορούν να γίνουν αυτά τα εμβόλια.
Νορβηγία: Δεν ευθύνεται το εμβόλιο για το θάνατο 23 ηλικιωμένων
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στις αναφορές για 23 θανάτους ηλικιωμένων στη Νορβηγία μετά των ηλικιωμένων.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι αυτά τα περιστατικά εξετάστηκαν διεξοδικά από τον Οργανισμό Φαρμάκων της Νορβηγίας, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει συσζέτιση αυτών των θανάτων με το εμβόλιο.
Θυμίζουμε ότι οι θάνατοι συνέβησαν μετά τον εμβολιασμό και κάποιοι τις απέδωσαν στις παρενέργειες μετά το εμβόλιο. Η υπόθεση είναι ότι ο εξασθενημένος οργανισμός των ηλικιωμένων δεν άντεξε ακόμα και τις αμελητέες για τους περισσότερους ανθρώπους παρενέργειες του εμβολίου.
Ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά στη Νορβηγία με ιδιαίτερη έμφαση σε ηλικιωμένα άτομα με ιδιαίτερα εύθραυστη υγεία (υποκείμενα νοσήματα) τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητά
Ανάλογα περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ που έχουν γίνει πολλοί περισσότεροι εμβολιασμοί.