Ειδικότερα, μιλώντας σε μία ηλεκτρονική συνέντευξη τύπου, ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι ειδικοί μελέτησαν ξανά τα δεδομένα και συνέστησαν ότι «δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου».
«Το εξειδικευμένο γκρουπ έλαβε αυτή τη σύσταση και ενέκρινε τη συνέχιση των Δοκιμών Αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένης και της υδροξυχλωροκίνης. Η Επιτροπή Παρακολούθησης θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την ασφάλεια όλων των πιθανών θεραπειών που τεστάρονται στις δοκιμές Αλληλεγγύης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι Δοκιμές Αλληλεγγύης αποτελούν ένα σχέδιο του ΠΟΥ για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας 4 φαρμάκων και συνδυασμών τους κατά τους COVID-19 συμπεριλαμβανομένης και της υδροξυχλωροκίνης.
Για το συγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται και κατά της ελονοσίας έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το στηρίζει ως πιθανή θεραπεία. Προηγούμενες μελέτες, όμως, κατέληξαν ότι μπορεί να είναι αναποτελεσματικό αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτους και εκθέτοντας σε μεγάλα ρίσκο τους ασθενείς.
Λόγος διακοπής δοκιμών του φαρμάκου
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα (25-5) ότι το Εξειδικευμένο γκρουπ Δοκιμών Αλληλεγγύης του ΠΟΥ εφάρμοσε προσωρινή διακοπή στις δοκιμές του φαρμάκου της υδροξυχλωροκίνης
«Την Παρασκευή, το ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε μία μελέτη για τη υδροξυχλωροκίνη και τη χλωροκίνη, η οποία συμπέραινε ότι ο δείκτης θνησιμότητας των ασθενών με COVID-19 που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη θεραπεία αυξάνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τέντρος.