Στο γρίφο της αποζημίωσης των θεραπειών και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας δεν υπάρχει μια φόρμουλα που μπορεί να λειτουργήσει διεθνώς, ξεκαθάρισε ο Deepak Khanna, Senior Vice President και Regional President Oncology για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τον Καναδά της MSD, μιλώντας στο περιθώριο του φετινού Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τον Καρκίνο στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε το News4Health.
Το σύστημα υγείας και το «ταξίδι» του ασθενούς σε αυτό θα πρέπει να εξεταστούν από κάθε χώρα ξεχωριστά, ώστε να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα αποζημίωσης που να λειτουργεί βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. «Δεν είναι ένα μέγεθος για όλους», σημείωσε ο κ. Khanna, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, με αφορμή την παρουσίαση μελέτης της Intelligence Unit του Economist.
Όπως εξήγησε ο κ. Khanna, «όταν μιλάμε για το κόστος της καινοτομίας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με την τιμολόγηση της». «Πρέπει να διευρύνουμε τον ορισμό της αξίας και να κοιτάξουμε πως να συνυπολογίσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες. Σε κάποιες χώρες έχουμε κάνει πολυετείς συμφωνίες πολλαπλών ενδείξεων, που προσφέρουν στις κυβερνήσεις περισσότερη προβλεψιμότητα και σταθερότητα», διευκρίνισε. Απαντώντας σε ερώτηση του News4Health, το υψηλόβαθμο στέλεχος της MSD διευκρίνισε πως καμία χώρα δεν επιτυγχάνει σε όλους τους τομείς διαχείρισης του καρκίνου, αλλά στόχος είναι να εντοπιστούν οι ανεπάρκειες και να αντιμετωπιστούν.
«Η έρευνα από τον Economist αναζήτησε τους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσβαση και οι οποίοι ποικίλλουν σημαντικά. Πόσο νωρίτερα διαγιγνώσκεται ένας ασθενής σε μια χώρα συγκριτικά με μια άλλη και πόσο γρήγορα αποκτά πρόσβαση στα τεστ ή στα φάρμακα σε μια χώρα σε σχέση με μια άλλη, πόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν μέσα στο κάθε σύστημα υγείας κλπ. Αυτό που ελπίζουμε να διαπιστώσουμε με αυτή τη μελέτη είναι ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους μια χώρα είναι αποτελεσματική και ποιοι είναι οι τομείς που χρειάζονται βελτίωση», ανέφερε.
«Καμία χώρα δεν επιτυγχάνει σε όλους τους τομείς. Είναι σημεία που κάποιες χώρες είναι καλύτερες συγκριτικά με άλλες και άρα θέλαμε να δούμε τι μπορούμε συλλογικά να κάνουμε για να βελτιωθούμε. Υπάρχουν ανεπάρκειες στα συστήματα και των 27 κρατών-μελών και η ώθηση πίσω από την προσπάθεια αυτή είναι να ανακαλύψουμε τρόπους για να βελτιωθούν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον καρκίνο του πνεύμονα, σημείωσε πως έχουμε κάνει προόδους στη θεραπεία του, αφού πριν 20 χρόνια μια τέτοια διάγνωση ήταν θανατική ποινή. «Τα τελευταία 5 χρόνια τα ποσοστά συνολικής επιβίωσης έχουν βελτιωθεί κατά 5% με 10% διεθνώς. Παρά τα βήματα προόδου, όμως, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στους άνδρες και δεύτερος στις γυναίκες. Οπότε πρέπει να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα», συμπλήρωσε.
Δαπάνες και αποζημίωση
Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είναι «κλειδί» για την επίλυση του γρίφου της βιώσιμης χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, σύμφωνα με τον Deepak Khanna.
«Σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς και τους πληρωτές, επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις προς την κατεύθυνση ευέλικτων λύσεων, ό,τι και αν αυτό σημαίνει. Σε κάποιες χώρες έχουμε κάνει πολυετείς συμφωνίες πολλαπλών ενδείξεων, που προσφέρουν στις κυβερνήσεις περισσότερη προβλεψιμότητα και σταθερότητα. Σε βάθος, δηλαδή, 3ετίας σε ποιες διαφορετικές μορφές καρκίνου μπορεί να χορηγηθεί αυτό το φάρμακο και πως μπορούμε να το εντάξουμε αυτό σε μια συμφωνία ώστε γνωρίζει η εκάστοτε κυβέρνηση πόσα θα δαπανήσει. Εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να προσφέρουμε πρώιμη πρόσβαση σε αυτή την καινοτομία. Μειώνεται με αυτό τον τρόπο και η γραφειοκρατία, καθώς δεν εξετάζεις κάθε μια ένδειξη ξεχωριστά, αλλά εστιάζεις στην αξία. Κυρίως, όμως, επιταχύνει το χρόνο πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες και στα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε, όμως, πως κάθε πολυετή συμφωνία είναι διαφορετική. Άλλη μορφή έχει στο Βέλγιο, άλλη στην Ολλανδία και άλλη σε άλλα κράτη όπου έχει εφαρμοστεί. «Η συνεργασία είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση για να επιτύχουν αυτές οι συμφωνίες», επανέλαβε.
«Πάροχοι υγείας, πληρωτές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ασθενείς και βιομηχανία να μπορούν να εξετάσουν το σύστημα της χώρας τους και το «ταξίδι» του ασθενούς σε αυτό και πως να προσαρμόσουν ένα σύστημα αποζημίωσης που να λειτουργεί για τη χώρα. Δεν είναι ένα «μέγεθος» που χωράει σε όλους», τόνισε. «Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα για παράδειγμα είναι πολύ διαφορετικό από το σύστημα υγεία στη Βρετανία. Πως αξιοποιούμε τις ελληνικές υποδομές για να βρούμε τι μπορεί να λειτουργήσει στη χώρα;», διερωτήθηκε
Υπάρχει, όμως, περιθώριο; Χρήματα υπάρχουν ή πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι για την αποζημίωση της καινοτομίας;
Ερωτηθείς, όμως, από το News4Health κατά πόσο υπάρχουν οι δυνατότητες χρηματοδότησης ο κ. Khanna ξεκαθάρισε πως όταν μιλάμε για το κόστος της καινοτομίας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με την τιμολόγηση της. «Το πρώτο που εξετάζεις είναι αν αυτό το προϊόν είναι καλύτερο από ό,τι έχω σήμερα, πως συγκρίνεται με την καθιερωμένη θεραπεία. Το δεύτερο σημείο που εξετάζεις είναι το μέγεθος του πληθυσμού που αφορά η θεραπεία. Το τρίτο σημείο αφορά στο όφελος για το ίδιο το σύστημα υγείας. Αρκετοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι νέοι παραγωγικής ηλικίας. Αν η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή που τους επιτρέπει να επιστρέψουν στην εργασία πως συνυπολογίζουμε το κοινωνικό όφελος; Πρέπει να διευρύνουμε τον ορισμό της αξίας και να κοιτάξουμε πως να συνυπολογίσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες», κατέληξε.