Συγκεκριμένα, αν δεν ληφθούν διορθωτικές κινήσεις,η συνολική Φαρμακευτική Δαπάνη (δημόσια και ιδιωτική) θα φθάσει τα 5,7 δισ. ευρώ το 2022 και τα τα 5,9 δισ. ευρώ για το 2023! Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte για το φαρμακευτικό κλάδο, με στοιχεία του ΙΟΒΕ και του ΟΟΣΑ, η οποια παρουσιάζεται σημερα στην πράξη αυτή η αύξηση δεν συνοδεύεται από αύξηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, αλλά τον περαιτέρω εκτροχιασμό του clawback (της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού), που θα διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ έως το 2023!
Αντίστοιχα, το rebate θα φθάσει στα 700 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο της επιβάρυνσης στον κλάδο στα 2,7 δισ. ευρώ, το 2023, όταν το δημόσιο θα συνεχίζει να καταβάλει 2,5 δισ. ευρώ, αν δεν υπάρξει αύξηση του κλειστού προύπολογισμού και θεσμικές αλλαγές. Σε ποσοστό, η επιβάρυνση αυτή ανέρχται στο 107%! Ούτε, όμως, η συμβολή των πολιτών θα πάρει ανάσα, παραμένοντας σταθερή στα 600 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα, σε τοποθέτηση του στην ημερίδα του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), με θέμα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση», ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου ανέφερε πως για να καταστεί βιώσιμη η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να ενισχυθεί κατά 51,2% ή 1,3 δισ. ευρώ έως το 2023. Σύμφωνα με σημεία μελέτης της Deloitte για το φαρμακευτικό κλάδο, που βασίζεται σε στοιχεία του ΙΟΒΕ και του ΟΟΣΑ, αν αυξηθεί σε αυτά τα επίπεδα η δαπάνη τότε το clawback από 1,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται για φέτος θα μηδενιστεί, ενώ το rebate θα παραμείνει στα περίπου 600 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, βέβαια, δεν θα αυξηθούν οι συνολικές δαπάνες για φάρμακα -ιδιωτικές και δημόσιες- αλλά θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα κατά 5 με 5,1 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης θα επιτρέψει «να φέρουμε καινούρια, καινοτόμα φάρμακα στη χώρα, τα οποία αυτή τη στιγμή συνωστίζονται στους διαδρόμους των επιτροπών ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης», όπως ανέφερε.