Στις ΗΠΑ εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές πολιτείες, έχει δοθεί οδηγία για τη χορήγηση του φαρμάκου της δεξαμεθαζόνης παρόλο που δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα πρωταρχικά αποτελέσματα μελέτης Βρετανών ερευνητών.
Πρόκειται για ένα φθηνό στεροειδές, το οποίο σύμφωνα με την περίληψη της μελέτης που ανακοινώθηκε πρόσφατα μειώνει τη θνησιμότητα των ασθενών με COVID-19 που υποστηρίζονται μηχανικά από ανπνευστήρες ή οξυγόνο κατά 1/3. Ωστόσο, η πλήρης μελέτη δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα.
Δεξαμεθαζόνη: Το νέο φάρμακο που μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα
Αυτή η στρατηγική των ΗΠΑ δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων όσον αφορά τουλάχιστον τους ασθενείς που έχουν πρσοβληθεί από το νέο κορονοϊό.
Παραδοσιακά, οι γιατροί περίμεναν να δημοσιευτούν λεπτομερή δεδομένα από γιατρούς σε περιοδικό ή οδηγίες από ιατρικές κοινότητες πριν ξεκινήσουν τη χορήγησ μίας νέας θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα το ρίσκο του φαρμάκου σε σχέση με τα οφέλη του.
Ωστόσο, η επείγουσα κατάσταση που έχει προκύψει με την πανδημία και η έλλειψη άλλων θεραπειών έχει τροποποιήσει το συγκεκριμένο ασφαλές μοντέλο λειτουργίας.
Ειδικοί ρίχνουν τους τόνους για τη δεξαμεθαζόνη
«Αισθάνομαι ότι θα ήταν σχεδόν ανήθικη η μη χρήση του φαρμάκου» είπε ο ειδικευόμενος γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Καρτικ Τσεραμπούντι. Ο ίδιος τόνισε ότι στο νοσοκομείο του και σε πολλά άλλα χρησιμοποιούν και το φάρμακο της ρεμδεσιβίρης, παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από ρυθμιστικούς φορείς. Η ρεμδεσιβίρη έχει μειώσει τη διάρκεια νοσηλείας των ασθενών με COVID-19 αλλά όχι και τη θνησιμότητά τους.
Η AdventHealth, η οποία διαθέτει σχεδόν 50 νοσοκομεία σε 9 πολιτείες, χρησιμοποιεί τη δεξαμεθαζόνη για ασθενείς με COVID-19 που λαμβάνουν μηχανική υποστήριξη από αναπνευστήρες, από τις αρχές Απρίλη. Στα 8 της νοσοκομεία στην περιοχή του Ορλάντο, τα επίπεδα θνησιμότητας είναι χαμηλότερα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλα που έχουν δημοσιευτεί, σύμφωνα με το διευθντή των ΜΕΘ του AdventHealth, Εντουάρντο Ολιβέιρα. Σημείωσε πάντως, ότι δε γνώριζε αν αυτό οφειλόταν στο στεροειδές.
Ο ιατρικός διευθυντής των ΜΕΘ του Πανεπιστημίο της Οκλαχόμα, δρ Μπεντ Μπράουν, είπε ότι το νοσοκομείο του πρόσθεσε τη δεξαμεθαζόνη στις θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η Οκλαχόμα είναι μία από τις πολλές πολιτείες των ΗΠΑ που είδε τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται ραγδαία.
«Αλλάξαμε τις πρακτικές μας εντελώς. Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε κάτι τόσο υποσχόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.