Ειδικότερα, την Τρίτη (16/6) επιστήμονες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εύρεση θεραπείας κατά του COVID-19, ανέφεραν ότι το φάρμακο δεξαμεθαζόνη μπορεί να μειώσει το ποσοστό θανάτων από COVID-19 σε ασθενείς που υποστηρίζοντας μηχανική με αναπνευστήρες ή οξυγόνο κατά 35% και 20% αντίστοιχα.
Δεξαμεθαζόνη: Το νέο φάρμακο που μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα
Ωστόσο, ειδικοί θεωρούν πως το συγκεκριμένο εύρημα χρειάζεται περαιτέρω εξέτασης και δε μπορεί να δικαιολογήσει ακόμα τον ενθουσιασμό που προκάλεσε.
Υποστηρίζουν, ότι δεν δημοσιεύτηκε ολόκληρη η μελέτη αλλά η περίληψη των δεδομένων της.
«Θα αποτελεί σπουδαίο νέο αν ένα φθηνό στεροειδές, όπως η δεξαμεθαζόνη, μειώσει κατά 1/3 τους θανάτους σε ασθενείς με COVID-19 που λαμβάνουν υποστήριξη από αναπνευστήρα. Ωστόσο, εν μέσω όλων αυτών των αναιρέσεων και διαψεύσεων, είναι απαράδεκτο να διαφημίζει αποτελέσματα μελέτης χωρίς να δημοσιεύεις ολόκληρη τη μελέτη» ανέφερε στο Twitter ο πρώην CEO της Haven, Atul Gawande.
Ο Atul Gawande πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη δήλωση με αφορμή την ιστορία με το φάρμακο της υδροξυχλωροκίνης, για την αποτελεσματικότητα του οποίου έχει γίνει τεράστιος λόγος με δηλώσεις και διαψεύσεις από επίσημους φορείς
Το φιάσκο με την υδροξυχλωροκίνη να αποτελέσει παράδειγμα
Στην Αγγλία, τα αποτελέσματα για τη δεξαμεθαζόνη οδήγησαν της Εθνικό Σύστημα Υγείας να εγκρίνει τη χρήση φαρμάκου για ασθενείς με COVID-19 που χρειάζονται αναπνευστική βοήθεια από μηχανήματα. Ο ΠΟΥ, μάλιστα, προώθησε τη χρήση φαρμάκου τονίζοντας ότι θα το εντάξει άμεσα στη λίστα των θεραπειών της ασθένειας.
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται λίγες μέρες μετά το φιάσκο της χρήσης του φαρμάκου της υδροξυχλωροκίνης κατά του COVID-19. Θυμίζουμε ότι η Αμερικανική Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων απέσυρε την άδεια έκτακτης χρήσης του, παρόλο που το φάρμακο δινόταν για καιρό στους ασθενείς. Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ, με αφορμή μία αμφιλεγόμενη μελέτη είχε αναστείλει τις δοκιμές του φαρμάκου για να αποφασίσει την επανέναρξή τους λίγες μέρες αργότερα.
Αυτό ακριβώς είχε στο μυαλό της η γιατρός και τηλεσχολιάστρια στη Βρετανία, Χίλαρι Τζόουνς όταν κλήθηκε να σχολιάσει την είδηση για την δεξαμεθαζόνη: «Μην βιαστείτε να πάτε στα φαρμακεία για να αγοράσετε τη δεξαμεθαζόνη, η οποία σαν την υδροξυχλωροκίνη υπάρχει εδώ και χρόνια στην αγορά και είναι φθηνή». Πρόσθεσε ότι δεν λειτουργεί προληπτικά.
Παράλληλα, η Τζόουνς σημείωσε ότι «το ποσοστό θανάτου ακόμα και με τη δεξαμεθαζόνη παραμένει στο 28%. Συνεπώς είναι ακόμα πολύ ψηλά. Πρόκειται για έναν πολύ άσχημο ιό. Οι κλινικές δοκιμές πρέπει να δείξουν αληθινό όφελος σε σχέση με το ρίσκο».
Μία ακόμη ένσταση που έχει σημειωθεί για το φάρμακο είναι ότι αποτελεί στεροειδές. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι τα στεροειδή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα όσον αφορά την ανάρρωση από έναν ιό.
Ας σημειωθεί ότι οι δοκιμές του φαρμάκου περιλάμβαναν τη συμμετοχή 11.500 ασθενών σε 175 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επιστήμονες πίσω από τις δοκιμές δουλεύουν για τη πλήρη δημοσίευση της μελέτης το συντομότερο δυνατόν.