Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνεχίζει να διαβεβαιώνει το κοινό σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου COVID της AstraZeneca COVID-19, αν και αρκετές χώρες έχουν επιβάλει νέους περιορισμούς στο προϊόν, λόγω της σύνδεσής του με μια σπάνια διαταραχή πήξης.
Η χρήση του εμβολίου έχει διακοπεί για άτομα ηλικίας κάτω των 55 ή 60 ετών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και στον Καναδά μετά από αναφορές για προθρομβωτική διαταραχή και θρομβοπενία, κυρίως σε νεότερα άτομα.
Τώρα, διατίθενται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προθρομβωτική διαταραχή. Το εμβόλιο φαίνεται να συνδέεται με μια κατάσταση που μοιάζει κλινικά με την προκαλούμενη από ηπαρίνη θρομβοπενία (HIT) και που εμφανίζεται κυρίως σε νεότερες γυναίκες. Οι ερευνητές έχουν περιγράψει κλινικές και εργαστηριακές λεπτομέρειες εννέα ασθενών από τη Γερμανία και την Αυστρία που εμφάνισαν αυτήν την πάθηση 4 έως 16 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου AstraZeneca σε προπαρασκευαστικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου στο Research Square .
Η πιθανή εξήγηση για τις θρομβώσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca
Διαπίστωσαν ότι ο ορός από τέσσερις ασθενείς που εξετάστηκαν έδειξαν αντισώματα που ενεργοποιούν αιμοπετάλια κατευθυνόμενα έναντι του παράγοντα αιμοπεταλίων 4 (PF4), παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται στο HIT.
Προτείνουν την ονομασία της κατάστασης «προκαλούμενη από εμβόλιο προθρομβωτική ανοσοποιητική θρομβοπενία (VIPIT)» για να αποφευχθεί η σύγχυση με το HIT.
Σε συνέντευξη Τύπου στις 31 Μαρτίου, ο EMA δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη επισκόπηση της κατάστασης «δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο ή προηγούμενο ιατρικό ιστορικό διαταραχών πήξης, για αυτά τα πολύ σπάνια γεγονότα. Το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένο αλλά είναι δυνατό και συνεχίζεται περαιτέρω ανάλυση».
Η σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια έχει συνδεθεί μόνο με το εμβόλιο της AZ
Οι ερευνητές εξηγούν ότι διερεύνησαν εάν αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν προθρομβωτική διαταραχή που προκαλείται από αντισώματα ενεργοποίησης αιμοπεταλίων κατά του PF4, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλείται από ηπαρίνη και μερικές φορές περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι εννέα ασθενείς ήταν ηλικίας 22 έως 49 ετών και παρουσίασαν θρόμβωση ξεκινώντας 4 έως 16 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. 7 ασθενείς είχαν εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (CVT), ένας είχε πνευμονική εμβολή και ένας είχε θρόμβωση σπληνικής φλέβας και CVT. Τέσσερις ασθενείς πέθαναν. Κανένας δεν είχε λάβει ηπαρίνη πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Ορός από τέσσερις ασθενείς εξετάστηκε για αντισώματα αντι-ΡΡ4 / ηπαρίνης και οι τέσσερις βρέθηκαν έντονα θετικοί. Και οι τέσσερις εντόπισαν επίσης έντονα θετικά τον προσδιορισμό ενεργοποίησης αιμοπεταλίων για την παρουσία PF4 ανεξάρτητα από την ηπαρίνη.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι έχει αναγνωριστεί ότι άλλοι παράγοντες εκτός της ηπαρίνης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων λοιμώξεων, σπάνια μπορούν να προκαλέσουν μια διαταραχή που μοιάζει έντονα με το HIT Αυτές οι περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ως σύνδρομο αυθόρμητου HIT.
Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα τρέχοντα ευρήματά τους έχουν πολλές σημαντικές κλινικές επιπτώσεις.
«Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η έναρξη της (φλεβικής ή αρτηριακής) θρόμβωσης, ιδίως σε ασυνήθιστα σημεία, όπως στον εγκέφαλο ή την κοιλιά και τη θρομβοπενία, ξεκινώντας περίπου 5 έως 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να αντιπροσωπεύει μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολιασμού COVID-19. Μέχρι σήμερα, αυτό έχει αναφερθεί μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca» ανέφεραν.