Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να εντάξει τις διατάξεις που σχετίζονται με το φάρμακο σε ΠΝΠ, που κατατέθηκε προς κύρωση ως σχέδιο νόμου στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής, παρά τις έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας εκ των ρυθμίσεων στην καινοτομία και τα νέα φάρμακα.
Όπως είχε γράψει το News4Health, η διάταξη θεσπίζει εξαιρέσεις από τη «συνταγή» κατανομής του clawback, της υπέρβασης δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης. Συγκεκριμένα εξαιρούνται όλα τα γενόσημα και τα off-patent φάρμακα, τα φάρμακα δηλαδή που έχει λήξει η πατέντα τους και άλλες εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν γενόσημα τους. Ο ίδιος ο τρόπος υπολογισμού στόχος είναι να μεταβληθεί από 90/10, που προβλέπει πως το 90% της υπέρβασης καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών και το 10% αποδίδεται στις εταιρείες που έχουν αύξηση τζίρου οδηγώντας προς τα πάνω τη δαπάνη, να μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα.
Εξ αρχής οι αντιδράσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες ήταν έντονες, καθώς προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις των αλλαγών αυτών στην καινοτομία και την πρόσβαση των πολιτών σε νέες θεραπείες.
Οι συζητήσεις στράφηκαν στην πιθανότητα εξαίρεσης μόνο των νέων γενοσήμων, ενδεχόμενο που έμοιαζε να συμβιβάζει τις δύο πλευρές, αλλά αιφνιδιαστικά την Τετάρτη το βράδυ φθάνουν στη Βουλή διατάξεις, που επρόκειτο να εισαχθούν στο σχέδιο νόμου που κυρώνει ΠΝΠ για τον COVID-19, οι οποίες διατηρούσαν τις αρχικές εξαιρέσεις, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του News4Health.
Δύο εκ των βασικών φορέων εκπροσώπησης των φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF) στράφηκαν στον Πρωθυπουργό.
Με επιστολή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασαν εκ νέου την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επικείμενη θέσπιση της αλλαγής στον υπολογισμό του clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά ιδίως της υιοθέτησης των εν λόγω εξαιρέσεων.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή οι λόγοι αντίδρασης των δύο φορέων που εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι:
- Το μέτρο δεν μειώνει το clawback, το οποίο βαίνει ανεξέλεγκτο. Είναι ενδεικτικό πως, όπως έχουμε γράψει, το ύψος του εξωνοσοκομειακού clawback, δηλαδή το ποσό της υπέρβασης της δαπάνης που αφορά τα φάρμακα που διατίθενται εκτός νοσοκομείων, αυξάνεται κατά́ 27% το πρώτο εξάμηνο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα
- Η αναδρομική ισχύς, από 1 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ενισχύει την έλλειψη προβλεψιμότητας που είναι βασική αρχή της υγειούς επιχειρηματικότητας.
- Δεν προσφέρει όφελος για την Πολιτεία ή θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά. Αντιθέτως, αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το ύψος της υπέρβασης, λόγω της μεθόδου αποζημίωσης των φαρμάκων που προτείνονται να εξαιρεθούν.
- Δεν προσφέρει όφελος ούτε στη Δημόσια Υγειά ούτε στους ασθενείς.
- Τιμωρεί την ανάπτυξη της καινοτομίας και βρίσκεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Με την επιστολή, ΣΦΕΕ και PIF ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, έστω και την ύστατη στιγμή, για την αναθεώρηση των παραπάνω αλλαγών, σημειώνοντας πως ενέχουν τον κίνδυνο χρονοβόρων νομικών αξιώσεων, λόγω της ασάφειας του ορισμού του καθεστώτος της πατέντας, της περιόδου προστασίας δεδομένων δηλαδή, για τα off-patent φάρμακα, εκείνα των οποίων έχει λήξει δηλαδή.
Οι δύο φορείς έχουν άλλωστε καταθέσει δομημένες προτάσεις για την αλλαγή των στρεβλώσεων στη φαρμακευτική πολιτική, που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο πλαίσιο ενός τριετούς συμφώνου συνεργασίας. Καλούν, δε, τον κ. Μητσοτάκη να παρέμβει τόσο για την αποφυγή της θέσπισης της όσο και για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου.
Οι διατάξεις, βέβαια, εντάχθηκαν στην ΠΝΠ και το σχέδιο νόμου για την κύρωση της και αναρτήθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής με τις αντιδράσεις από την αγορά να φουντώνουν.