Πρόκειται για την τρίτη σύμβαση αγοράς εκ των προτέρων που υπογράφηκε από την ΕΕ με κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 μετά από συμφωνίες με την AstraZeneca και τη Sanofi.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι σε θέση να παραγγείλουν έως και 400 εκατομμύρια δόσεις για το πιθανό εμβόλιο, αφού εγκριθεί ως ασφαλές και αποτελεσματικό από τον ρυθμιστή φαρμάκων της ΕΕ.
«Η σύμβαση επιτρέπει στα κράτη μέλη να αγοράζουν εμβόλια για 200 εκατομμύρια άτομα. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράσουν εμβόλια για επιπλέον 200 εκατομμύρια άτομα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή της ΕΕ.
Για να εξασφαλίσει τα εμβόλια, η ΕΕ έδωσε προκαταβολή στην Johnson & Johnson. Το καταβληθέν ποσό δεν έχει γνωστοποιηθεί.
Κρίσιμη ανακοίνωση Modernα: Δεν διεκδικεί δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για το εμβόλιο κορονοϊού
Η φαρμακευτική εταιρεία, Moderna, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα επιβάλει την εφαρμογή πατέντας για το πειραματικό εμβόλιο COVID-19 που παρασκευάζει, μια κίνηση που θα επιτρέψει σε άλλες φαρμακευτικές να αναπτύξουν το εμβόλιο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της εταιρείας.
Με την πατέντα προστατεύονται τα δεδομενα γυρω από το εμβόλιο/φάρμακο και δεν μπορεί καμια αλλη εταιρεία να παράξει ίδιο (γενόσημο/αντιγραφο) κλπ. Επομένως, με αυτήν την κίνηση, η Moderna θα επιτρέψει σε αλλους να παράγουν το εμβόλιο της.
Η Moderna δεν διεκδικεί τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της για την τεχνολογία εμβολίων της και είναι πρόθυμη να εγκρίνει την τεχνολογία πίσω από το πειραματικό εμβόλιο κορoνοϊού μετά την πανδημία, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.
Η εταιρεία είναι από τις πρωτοπόρους στην προσπάθεια για την παραγωγή του εμβολίου που θεωρείται απαραίτητο για τον τερματισμό μιας πανδημίας που έχει στοιχίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές παγκοσμίως.
Η Moderna έχει λάβει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κυβερνητική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και παραγωγή του υποψηφίου της εμβολίου, και άλλα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την παράδοσή της στο αμερικανικό κοινό.