Η πρόσφατη σύνοδος του Espco Council (Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών) παρείχε ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο πολλών φακέλων που σχετίζονται με την υγεία και είδε την έγκριση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Σλοβενικής Προεδρίας με θέμα «Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας». Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την ΕΕ και στη φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη, καθώς και στο σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε αρκετές αδυναμίες στην ικανότητα της Ευρώπης να ανταποκριθεί σε μια κρίση δημόσιας υγείας αυτού του μεγέθους και να εξασφαλίσει επαρκή συντονισμό και τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας και των συνεπειών της. Ενώ τελικά βρέθηκαν ad hoc λύσεις, η HERA, To Συμβούλιο σχετικά με το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τα ιατρικά αντίμετρα, και οι κανονισμοί της Ένωσης για την Υγεία αποτελούν σημαντικά βήματα για να τεθεί η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την υγεία.
Η EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων) κατανοώντας την ανησυχία που προκαλείται από την εμφάνιση παραλλαγών COVID-19 δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την επιστημονική κοινότητα και τους φορείς δημόσιας υγείας και ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, για να συνεχίσει να συγκεντρώνει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της. «Από την άποψη αυτή, καλούμε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι θα διατηρηθούν τα κίνητρα για τις εταιρείες να συνεχίσουν την έρευνα σχετικά με νέες παραλλαγές, νέα διαγνωστικά, θεραπείες και εμβόλια για την αντιμετώπιση της COVID-19, τόσο σε ενωσιακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Ο EFPIA χαιρέτισε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.
«Συμμεριζόμαστε τον στόχο να καταστήσουμε διαθέσιμες και προσβάσιμες νέες θεραπείες σε όλους τους ασθενείς στην ΕΕ που τις χρειάζονται. Η EFPIA εξακολουθεί να ανησυχεί για την έλλειψη μεταρρυθμίσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση των αστοχιών της αγοράς στα αντιμικροβιακά και ζητεί την ανάπτυξη ενός νέου κινήτρου έλξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη μορφή μεταβιβάσιμης επέκτασης της αποκλειστικότητας (EE). Μας ενθαρρύνει η προσοχή που δίνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση του εμβολιασμού, της έγκαιρης ανίχνευσης και του ελέγχου και προσβλέπουμε στις συστάσεις της τελικής διάσκεψης της κοινής δράσης «Η καινοτόμος εταιρική σχέση για τη δράση κατά του καρκίνου» (iPAAC) και την ενσωμάτωση των συστάσεων στην επικείμενη εφαρμογή του σχεδίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου» καταληγεί.