Φάρμακα που καταπολεμούν την παχυσαρκία θα μπορούσαν για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στον «κατάλογο βασικών φαρμάκων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που χρησιμοποιούνται για να καθοδηγούν τις κυβερνητικές αποφάσεις αγορών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, δήλωσε στο Reuters η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το Reuters, μια ομάδα συμβούλων του ΠΟΥ θα εξετάσει νέα αιτήματα για τη συμπερίληψη φαρμάκων τον επόμενο μήνα, σε με μια ενημερωμένη λίστα βασικών φαρμάκων που αναμένεται να είναι διαθέσιμη τον Σεπτέμβριο.
Το αίτημα για εξέταση φαρμάκων για την παχυσαρκία υποβλήθηκε από τρεις γιατρούς και έναν ερευνητή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καλύπτει το δραστικό συστατικό λιραγλουτίδη σε γνωστό φάρμακο παχυσαρκίας, του οποίου θα καταργηθεί σύντομα το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, επιτρέποντας σε άλλες εταιρείες να βγάλουν γενόσημα φάρμακα, πιθανόν και πιο φθηνά από το εκάστοτε.
Η επιτροπή θα μπορούσε να απορρίψει το αίτημα ή να περιμένει περισσότερα στοιχεία. Μια απόφαση του ΠΟΥ να συμπεριλάβει το φάρμακο με λιραγλουτίδη και τυχόν γενόσημα στον κατάλογο θα σηματοδοτήσει μια νέα προσέγγιση για την παγκόσμια παχυσαρκία από τον οργανισμό υγείας.
Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο και για μια νεότερη, πιο ισχυρή θεραπεία, η οποία θα συνιστάται στο μέλλον και για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας προειδοποιούν κατά της εισαγωγής τέτοιων φαρμάκων πολύ ευρέως ως «λύση» σε μια περίπλοκη πάθηση που δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή.
«Η παχυσαρκία είναι ένα όλο και πιο σημαντικό πρόβλημα υγείας σε πολλές χώρες», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
«Τα φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι μόνο μια πτυχή της διαχείρισης, φυσικά, και η πρόληψη είναι επίσης κρίσιμη» πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ είπε ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει τα στοιχεία για τη λιραγλουτίδη τους επόμενους μήνες. Μπορεί επίσης να αναζητήσουν μια ευρύτερη αξιολόγηση άλλων τύπων θεραπειών απώλειας βάρους στο μέλλον.
Πάνω από 650 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, υπερτριπλάσιο ποσοστό από το 1975, και περίπου άλλα 1,3 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η πλειοψηφία – το 70% – ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Επέκταση πρόσβασης
Η συμπερίληψη των φαρμάκων για την παχυσαρκία στα βασικά φάρμακα του ΠΟΥ θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία για αυτόν τον πληθυσμό. Οι ειδικοί λένε ότι η προσθήκη φαρμάκων για τον HIV στη λίστα το 2002 βοήθησε να γίνουν πολύ ευρύτερα διαθέσιμα σε ασθενείς με AIDS στις φτωχότερες χώρες.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν φάρμακα που περιλαμβάνονται στη (λίστα) που να στοχεύουν ειδικά στην απώλεια βάρους για το συνεχές παγκόσμιο βάρος της παχυσαρκίας», έγραψε η Αμερικανίδα ερευνήτρια Δρ Sanjana Garimella από το Yale New Haven Health, και η Δρ Sandeep Kishore από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και του Σαν Φρανσίσκο.
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει συμπληρώματα μετάλλων για τις διατροφικές ελλείψεις, η έλλειψη θεραπειών απώλειας βάρους αντιπροσωπεύει μια «ασυμφωνία» στην παγκόσμια ισότητα υγείας, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού θανάτων σε φτωχότερες χώρες που επιταχύνονται από ασθένειες που σχετίζονται με το βάρος, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και Διαβήτης.
Το φάρμακο με λιραγλουτίδη, το οποίο είναι σε μορφή ένεσης, χορηγείται μία φορά την ημέρα, και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν το 5%-10% του σωματικού τους βάρους.
Οι χώρες υψηλού εισοδήματος υιοθετούν ποικίλες προσεγγίσεις για τον τρόπο χρήσης αυτών των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του προβληματισμού για το εάν μπορούν να συνταγογραφηθούν από συστήματα υγείας που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση ή να καλύπτονται από ασφάλιση, όπως ισχύει για τον διαβήτη. Σε ορισμένες χώρες, η χρήση τους προορίζεται μόνο για τις ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ο καθηγητής Zulfiqar Bhutta, ειδικός στην παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είπε ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πρέπει να γίνει καλύτερα κατανοητό για να βοηθήσει στον καθορισμό της καλύτερης πορείας δράσης
«Οι προληπτικές στρατηγικές και οι συνεχείς προσπάθειες στην εκπαίδευση, οι παρεμβάσεις με επίκεντρο το φύλο, πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι της χρήσης φαρμάκων για την παχυσαρκία, τα οποία απαιτούν πολύ περισσότερη έρευνα για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», είπε.
Πηγή: Reuters