Ένα πολυδιάστατο πακέτο επενδύσεων στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, παρουσίασε σήμερα η ελληνική DEMO. Η πρώτη και βασικότερη φάση του προγράμματος θα αφορά τη χρονική περίοδο 2021-2027 και θα είναι αξίας 356 εκατ. ευρώ, με στόχο να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ έως το 2030.
Πρόκειται για επενδύσεις, στους τομείς της παραγωγής πρώτων υλών, της επέκτασης της παραγωγής τελικών σκευασμάτων, της έρευνας και της βιοτεχνολογίας. Μάλιστα, η DEMO σχεδιάζει να δημιουργήσει την πρώτη μονάδα παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και την πρώτη μονάδα παραγωγής πρώτων υλών στην Ελλάδα!
Η σημασία τέτοιων επενδύσεων, σε ευρωπαϊκό και ειδικά σε ελληνικό έδαφος. αναδείχθηκε ιδιαιτέρως εν μέσω της πανδημίας, ιδίως στο πεδίο της παραγωγής πρώτων υλών. Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Δέμος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος επενδύσεων, ελλείψεις φαρμάκων καταγράφηκαν στην Ευρώπη στην πανδημία, όταν έκλεισαν τα σύνορα Κίνας και Ινδίας, χώρες από τις οποίες γίνεται η προμήθεια πρώτων υλών. Το κενό καλύφθηκε από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, υπογράμμισε ο κ. Δέμος, αποτέλεσμα των επενδύσεων της εγχώριας βιομηχανίας στην παραγωγή φαρμάκων.
«Η DEMO με τις ισχυρές παραγωγικές της δυνατότητες, πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια αυτή. Κάλυψε όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και τις επείγουσες ανάγκες άλλων συστημάτων υγείας, όπως της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας ακόμη και της Βραζιλίας και της Βολιβίας. Όλη αυτή η εμπειρία της πανδημίας οδήγησε στην αναθεώρηση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σήμερα προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι χώρες-μέλη να μην εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να μην υποφέρουν ξανά από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά», συμπλήρωσε ο κ. Δέμος.
Το όφελος για τη χώρα αναμένεται να πολλαπλασιαστεί με την ανάπτυξη μονάδας βιοτεχνολογικών φαρμάκων, γιατί η Ελλάδα θα εισέλθει και στον τομέα των βιολογικών παραγόντων, επαναπατρίζοντας Έλληνες επιστήμονες και ενισχύοντας το brain gain.
Μάλιστα, Η DEMO ΑΕ, προχωράει σε μια σημαντικού μεγέθους επένδυση με στόχο να δημιουργήσει μια πρότυπη μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η επένδυση θα γίνει στον Αγ. Στέφανο Αττικής και θα λαμβάνει υπόψη της και έναν άλλο σημαντικό τομέα, αυτόν της εκπαίδευσης και την απασχόλησης.
«Η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης. Ειδικά, η όποια δραστηριότητα αναφορικά με την άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων είναι ουσιαστικά μηδενική. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα στερείται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσε να συνεισφέρει ο τομέας της βιοτεχνολογίας στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας», ανέφερε ο κ. Δέμος.
Επενδύσεις 356 εκατ. ευρώ τα έτη 2021-2027
Το επενδυτικό πλάνο της DEMO στην Αρκαδία αφορά σε 3 μονάδες για παραγωγή Α΄ υλών και 4 μονάδες για παραγωγή τελικών σκευασμάτων για νοσοκομεία. Επιπλέον σε ότι αφορά τους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, η εταιρεία ήδη στην τρέχουσα χρονιά δημιούργησε νέα σύγχρονα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη.
Τα νέα εργαστήρια έκτασης 2.500 τμ και εργονομικού σχεδιασμού, στεγάζονται στο υπάρχον κτίριο της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα και στην πλήρη εξέλιξή τους θα απασχολήσουν πάνω από 100 άτομα από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. H έναρξη της νέας R&D μονάδας θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και την ενίσχυση της δυναμικής της εταιρίας τόσο στο χώρο των ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων όσο και στον χώρο των φαρμακευτικών πρώτων υλών. Με τις επενδύσεις αυτές, σε Τρίπολη και Β. Ελλάδα, η DEMO προχωρά στην παραγωγή 125 νέων νοσοκομειακών φαρμάκων, ενώ θα είναι σε θέση να καλύψει το 20% των αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης. Επιπλέον αλλάζει τα δεδομένα των περιοχών, αυξάνοντας τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και αποτελώντας κίνητρο παραμονής στη χώρα για τους νέους επιστήμονες.
Οι μονάδες αυτές θα δημιουργήσουν 450 νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες, τονίστηκε. Επιπλέον, με τις επενδύσεις αυτές η εταιρεία θα είναι σε θέση να καλύψει το 20% των αναγκών των νοσοκομείων όλης της Ευρώπης, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των νοσοκομείων σε ενέσιμα προϊόντα. Κατά τον κ. Δέμο, η επένδυση, η Τρίπολη θα αποτελέσει βασικό κόμβο φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη. Αναμένεται η ανάπτυξη 25 νέων προϊόντων στο τέλος του 2021 και η ανάπτυξη 125 νέων σκευασμάτων ως το 2027.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε το εξαγωγικό πρόσημο της εταιρείας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες εξορθολογισμού του clawback και τόνισε πως η αυτάρκεια σε πρώτες ύλες αποτελεί μια νέα κατεύθυνση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων πως το στοίχημα είναι η επιστροφή των βιομηχανιών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στο «επενδυτικό clawback» και στη δυνατότητα συνδυασμου του με προγράμματα ΕΣΠΑ αναφέρθηκε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Κάτα τον κ. Σκυλακάκη, το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν και άλλα δύο εργαλεία διδακτορικά με πανεπιστημιακούς και ερευνητικά προγράμματα, καθώς και φορολογικό πρόγραμμα που φτάνει το 50% της φορολογίας για τον επαναπατρισμό ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο του brain gain.
Με 210 νέα νομοσχέδια η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τη χώρα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.