Τα αντιχολινεργικά φάρμακα εμποδίζουν τη δράση της ακετυλοχολίνης, ενός χημικού αγγελιοφόρου που ελέγχει μια σειρά από αυτόματες σωματικές λειτουργίες και παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη και την προσοχή.
Τα αντιχολινεργικά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι παθήσεις της ουροδόχου κύστεως, οι γαστρεντερικές διαταραχές, εποχιακές αλλεργίες, κατά θλιψη και τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson. Υπάρχουν διάφορα είδη αντιχολινεργικών φαρμάκων, ωστόσο στο σύνολό τους τα φάρμακα αυτά αποκλείουν τη δράση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή.
Ωστόσο, κατά την τελευταία δεκαετία, αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα αντιχολινεργικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έχουν πλέον δημιουργήσει μια σχέση μεταξύ των αντιχολινεργικών και της ήπιας γνωστικής βλάβης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα έντονος σε άτομα που είχαν βιοδείκτες για το Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους και σε άτομα με αυξημένο γενετικό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ αντιχολινεργικών φαρμάκων και βιοδεικτών κινδύνου Αλτσχάιμερ δρα με« διπλό χτύπημα »,» λέει η Alexandra Weigand, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.
Στην πρώτη επιτυχία, εξηγεί, οι βιοδείκτες του Αλτσχάιμερ δείχνουν ότι ο εκφυλισμός ξεκινά σε μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται βασικός πρόσθιος εγκέφαλος, ο οποίος παράγει ακετυλοχολίνη.
«Στο δεύτερο χτύπημα, τα αντιχολινεργικά φάρμακα καταστρέφουν περαιτέρω το απόθεμα ακετυλοχολίνης του εγκεφάλου», λέει. "Αυτό το συνδυασμένο αποτέλεσμα επηρεάζει σημαντικά τη σκέψη και τη μνήμη ενός ατόμου."
ΠΗΓΗ: medicalnewstoday