Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, υπάρχει μια τεράστια μελέτη η οποία ονομάζεται «Αλληλεγγύη», από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η οποία θα εξετάσει τέσσερα διαφορετικά είδη φαρμάκων.
Μεταξύ αυτών είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων, ένα νέο φάρμακο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στον Έμπολα και θεωρείται ελπίδα για αυτόν τον ιό, αλλά και φάρμακα όπως η χλωροκίνη, που χορηγούνται και στους Έλληνες ασθενείς.
«Δεν είναι, όμως, δυνατόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να πούμε με σιγουριά τι είναι καλύτερο. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά ,είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι σοβαρά είναι αναγκαίο να είναι σε θεραπεία και είναι καλό να παίρνουν τη θεραπεία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, που ανέφερε πως η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων συμμετέχει σε αυτές τις προσπάθειες. «Έχει εκδώσει οδηγίες και υπάρχει και ειδική Επιτροπή του ΕΟΦ, που θα κρίνει κάθε πρωτόκολλο που συμπεριλαμβάνει και τους ασθενείς», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για ένα νέο φάρμακο από την Ιαπωνία, το favipiravir, που χρησιμοποιείται για την γρίπη, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως πρώτη φορά ακούγεται διεθνώς αυτό το φάρμακο. «Η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες που είναι πολύ μπροστά στην τεχνολογία των φαρμάκων για την γρίπη», ανέφερε.
Όπως εξήγησε ο Καθηγητής, όντως φάνηκε σε κινεζικές μελέτες, ότι το φάρμακο βοήθησε στη μείωση των επιπέδων του ιού. «Έχει γίνει συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, για παραγγελία αυτού του φαρμάκου, για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου. Δεν χρησιμοποιείται σε κάποια από τις μεγάλες μελέτες. Θεωρώ ότι θα είναι καλό, όμως, να έχουμε ένα στοκ και στη χώρα μας, ιδιαίτερα για τα δύσκολα περιστατικά που δεν θα έχουμε άλλη επιλογή ή και δεν θα δουλεύουν συνδυασμοί που χρησιμοποιούμε. Αλλά δεν είναι η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή την στιγμή», εξήγησε.