Χθες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης κλικινών δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊό που παρασκευάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνδυασμό με την Astrazeneca. Σύμφωνα με αυτά φαίνεται ασφαλές καθώς δεν προκαλεί παρενέργειες και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι ισχύει, όμως, για 2 άλλα υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού των οποίων τα αποτελέσματα είδαν το φως της δημοσιότητας από το Lancet; Αναφερόμαστε σε αυτό της CanSino Biologics και σε αυτό Pfizer που συνεργάζεται με την BioNTech
Το εμβόλιο της CanSino Biologics
Όσον αφορά το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την CanSinoBiologics Inc και τη στρατιωτική ερευνητική μονάδα της Κίνας, έδειξε επίσης ότι φαίνεται να είναι ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαπόκριση στους περισσότερους από τους 508 υγιείς εθελοντές που έλαβαν μία δόση του εμβολίου, ανέφεραν ερευνητές. Περίπου το 77% των εθελοντών της μελέτης εμφάνισαν παρενέργειες όπως πυρετό ή πόνο στο σημείο της ένεσης, αλλά καμία δεν θεωρήθηκε σοβαρή.
Τόσο τα εμβόλια της AstraZeneca όσο και της CanSino χρησιμοποιούν έναν αβλαβή κρύο ιό γνωστό ως αδενοϊό για τη μεταφορά γενετικού υλικού από τον νέο κορονοϊό στο σώμα. Μελέτες και για τα δύο εμβόλια δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet.
«Συνολικά, τα αποτελέσματα και των δύο δοκιμών είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια και πολλά υποσχόμενα», έγραψαν ο Naor Bar-Zeev και ο William Moss, δύο εμπειρογνώμονες εμβολίων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg στο The Lancet.
Το πρόβλημα για το υποψήφιο εμβόλιο της CanSino είναι ότι έδειξε και πάλι σημάδια ότι άτομα που είχαν προηγουμένως εκτεθεί στον συγκεκριμένο αδενοϊό στο εμβόλιο είχαν μειωμένη ανοσοαπόκριση. Οι συγγραφείς της μελέτης χαρακτήρισαν ότι αυτό είναι «το μεγαλύτερο εμπόδιο» που καλείται να ξεπεράσει το συγκεκριμένο εμβόλιο.
To εμβόλιο της BioNTech και της Pfizer
Η Γερμανική βιοτεχνολογία BioNTech και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc δημοσίευσαν λεπτομέρειες από μια μικρή μελέτη στη Γερμανία ενός διαφορετικού τύπου εμβολίου που χρησιμοποιεί ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA) - ένα χημικό αγγελιοφόρο που περιέχει οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών.
Στη μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους 60 υγιών ενηλίκων, το εμβόλιο προκάλεσε αντισώματα εξουδετέρωσης του ιού σε αυτούς που έλαβαν δύο δόσεις, Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα συμφωνεί με μια προηγούμενη αμερικανική δοκιμή πρώιμου σταδίου. Η σωρεία ανακοινώσεων ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δοκιμής εμβολίων της Moderna Inc την περασμένη εβδομάδα , δείχνοντας παρόμοια πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα. Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιεί επίσης μια πλατφόρμα RNA messenger.
«Είναι ενθαρρυντικό ότι όλα αυτά τα εμβόλια φαίνεται να προκαλούν αντισώματα σε ανθρώπους», δήλωσε η πρώην βοηθός γενικής διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Marie-Paule Kieny, του γαλλικού ερευνητικού ινστιτούτου Inserm. "Αυτό αποδεικνύει ότι η επιστήμη προχωρά πολύ γρήγορα, κάτι που είναι καλό σημάδι."
Σε κάθε περίπτωση ο πλανήτης δεν πρέπει να ενθουσιάζεται, καθώς ιστορικά, μόλις το 6% των υποψήφιων εμβολίων καταλήγει στην αγορά, συχνά μετά από μια διετή διαδικασία δοκιμών. Οι κατασκευαστές εμβολίων ελπίζουν να συμπιέσουν δραματικά αυτό το χρονοδιάγραμμα μέσα από ταχύτερες δοκιμές και παράγοντας δόσεις ακόμη και πριν τα προϊόντα αποδειχθούν επιτυχημένα.
ΠΗΓΗ: Reuters