Το εμβόλιο της Οξφόρδης – που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca – σταματά κατά μέσο όρο το 70% των ατόμων από την ανάπτυξη συμπτωμάτων COVID. Και, ανάλογα με το πώς δίνονται οι δόσεις, μπορεί ακόμη και να προστατεύσει έως και το 90% των ανθρώπων. Αυτό ακολουθεί τις πρόσφατες ανακοινώσεις από την Pfizer και από Moderna ότι τα εμβόλιά τους παρέχουν μεγαλύτερη από 90% αποτελεσματικότητα.
Τα θετικά νέα για τα εμβόλια COVID-19 έχουν αντιμετωπιστεί με αχαλίνωτη χαρά στο μεγαλύτερο κόσμο. Ωστόσο, η αυξανόμενη ορμή των αντι-εμβολιαστών και η συνωμοσιολογία είναι ανησυχητική. Δεδομένου ότι ελάχιστα μηνύματά τους περνάνε από έλεγχο για την εγκυρότητά τους πριν αναρτηθούν στα social media, επηρεάζουν άλλους για να γίνουν όλο και περισσότερο διστακτικοί για τα εμβόλια κατά της COVID-19.
Μια πρόσφατη έκθεση ανέφερε ότι το 9% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί πολύ απίθανο να λάβει ένα εμβόλιο COVID-19, ενώ περίπου το 27% ήταν αβέβαιο. Αυτοί οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί. Εκτιμάται ότι το 60%-70% των ανθρώπων θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης – το σημείο στο οποίο η μεταδοτικότητα του αρχίζει να μειώνεται δραματικά. Αλλά τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτό; Ο Tom Solomon, ο οποίος είναι διευθυντής του Εθνικού Ιστιτούτου για Έρευνα Υγείας, δίνει τις απαντήσεις και προχωράει σε κάποιες προτάσεις που θα διευκολύνουν τον εμβολιασμό.
Τα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της ασφάλειας του εμβολίου
Εκτός από τη νομοθεσία κατά των ψευδών δηλώσεων από αντιεμβολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η σιωπηλή πλειοψηφία υπέρ του εμβολίου πρέπει να είναι πιο έντονη. Οι ηγέτες των τοπικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην εκπαίδευση, τη θρησκεία και την υγεία, οι οποίοι τείνουν να θεωρούνται πιο αξιόπιστοι από τις εθνικές αρχές και τα ιδρύματα πρέπει να μιλήσουν.
Επίσης, πρέπει να δοθούν διαβεβαιώσεις σε όλους ότι το εμβόλιο COVID-19 δεν παράχθηκε βιαστικά. Έχει παραχθεί γρηγορότερα από άλλα εμβόλια για διάφορους λόγους. Πρώτον, σχεδόν το σύνολο του βιοϊατρικού κόσμου της έρευνας έχει σταματήσει αυτό που έκανε για να επικεντρωθεί στην COVID-19. Για παράδειγμα, η μικρή γερμανική εταιρεία BioNtech ανέπτυσσε θεραπείες για τον καρκίνο πριν στρέψει το ενδιαφέρον της στη COVID-19 για την παραγωγή του επιτυχημένου νέου εμβολίου mRNA με την Pfizer.
Δεύτερον, τα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξης και της παραγωγής εμβολίων έχουν τρέξει παράλληλα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα, είχε πληρώσει για τη μαζική παραγωγή πολλών εμβολίων με την ελπίδα ότι τουλάχιστον ένα θα λειτουργήσει, ακόμη και αν πολλά από αυτά ενδεχομένως να πεταχτούν
Τέλος σύμφωνα με τον Tom Solomon, ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ότι οι ρυθμιστικές αρχές που θα εγκρίνουν το εμβόλιο, κόβουν δρόμο. Αντιθέτως, ισχυρίζεται ότι ως κάποιος που συμμετέχει σε αρκετές κυβερνητικές επιτροπές ασφάλειας και ρύθμισης, γίνεται ο συνήθης έλεγχος αλλά σε πολύ αυστηρότερο χρονικό πλαίσιο.
Η προοπτική ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού
Ο Τομ Σόλομον μεταξύ άλλων συζητάει το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού ως μία λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας. Στην Αυστραλία αναφέρει, όπου η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, πρέπει να εμφανιστείς στο εκλογικό τμήμα και να τοποθετήσεις το ψηφοδέλτιό σου στην κάλπη, ακόμα κι αν ρίξεις λευκό.
Παρόμοια προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί στον εμβολιασμό προσθέτει. Οι γονείς θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να πάνε στο γραφείο του γιατρού, να διαβάσουν το ενημερωτικό φυλλάδιο και να συζητήσουν με το γιατρό, αν χρειαστεί. Ακόμη και αν τελικά επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, τουλάχιστον αυτό θα ήταν μέσω μιας ενημερωμένης επιλογής, και όχι κάτω σε ένα μείγμα απάθειας και αμφιθυμίας.
Ενώ οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αναγκάσουν τους ανθρώπους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, «μπορούν να φροντίσουν να υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν το κάνουν» προτείνει ο Τομ Σόλομον. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αυστραλίας το έχουν πράξει αυτό τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, απαγορεύοντας τα μη εμβολιασμένα παιδιά από τα κρατικά σχολεία ή περιορίζοντας τα οφέλη για τους γονείς των μη εμβολιασμένων παιδιών.
Είναι ενδιαφέρον ότι, στη Γαλλία, όχι μόνο υπάρχει αυξημένη χρήση εμβολίων, αλλά έχει αυξηθεί και η εμπιστοσύνη στα εμβόλια: ο πληθυσμός φαίνεται καθησυχασμένος από την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι ο εμβολιασμός είναι η σωστή επιλογή.
«Με τον καλύτερο έλεγχο της προπαγάνδας των αντι-εμβολιαστών για τα εμβόλια κατά της COVID-19, και τις συντονισμένες προσπάθειες για την εκπαίδευση και την καθησυχασμό εκείνων που έχουν επιφυλάξεις, ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστούν τόσο ισχυρά μέτρα. Αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί, η κυβέρνηση και η κοινωνία πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται τώρα για τις ηθικές και πρακτικές επιπτώσεις του υποχρεωτικού εμβολιασμού» καταλήγει ο διευθυντής του Εθνικού Ιστιτούτου για Έρευνα Υγείας
ΠΗΓΗ: conversation