Χλωρικινή για τον ...πόνο των ασθενέστερων χωρών;
Πριν από περίπου 2 μήνες ένας ειδικός ερευνητής που ασχολείται με την ελονοσία συνειδητοποίησε ότι ο covid -19 θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Έτσι, ο κ. Nicholas White αποφάσισε ότι κάτι έπρεπε να γίνει για την ενίσχυση των χωρών αυτών, ούτως ώστε να μην καταρρεύσουν μαζικά τα συστήματα υγείας και να προστατευτούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που είναι στην ουσία οι στρατιώτες στον πόλεμο κατά της πανδημίας.
Ο White και οι συνεργάτες του, οι οποίοι εργάζονται στο Τμήμα Ερευνών της Τροπικής Ιατρικής του Mahidol στη Οξφόρδη, σκέφτηκαν ότι η υδροξυχλωρικίνη και η χλωρικίνη θα ήταν χρήσιμες για τις χώρες που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση. Σχεδίασαν λοιπόν δοκιμές για 40.000 γιατρούς και νοσηλευτές στην Ασία, την Αφρική αλλά και την Ευρώπη. Οι δοκιμές αυτές έγιναν με σκοπό να δουν κατά πόσο τα δύο αυτά φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να προφυλάξουν τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας κατά του κορονοϊου, δηλαδή τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Η διαδικασία αυτή ήταν τρομερά δύσκολη λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων που συνάντησαν στην πορεία.
Διαβάστε επίσης: Ρεμντεσιβίρη: Ποιες οι ιδιότητες του φαρμάκου που «σκοτώνει» κορονοϊούς
Η λογική πίσω από την στατηγική
Η στρατηγική αυτή ονομάζεται προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) και έχει ήδη δοκιμαστεί και κατά του HIV. Η στρατηγική αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι όσο πιο σύντομα δοθούν τα φάρμακα, τόσο καλύτερα μπορεί να δράσουν προφυλακτικά απέναντι στον ιό . Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates σχεδιάζει μάλιστα να κάνει άλλη μια μελέτη που βασίζεται σε αυτή τη στρατηγική στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και στην Ευρώπη.
Παρόμοιες μελέτες με τα ίδια φάρμακα είναι σε εξέλιξη ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν επίσης στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ισπανία και το Μεξικό. Το φάρμακο νιταζοξανίδη είναι επίσης στο τραπέζι και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί. Πρόκειται για γνωστό αντιπαρασιτικό.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προβληματίζει τους ερευνητές είναι οι παρενέργειες των φαρμάκων αυτών. Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα όλες τις πιθανές αντενδείξεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι μια από τις παρενέργειες που προβληματίζει αρκετά τόσο όσον αφορά την χλωρικίνη όσο και την υδροξυχλωρικίνη είναι η αρρυθμία. Αυτό δυνητικά σημαίνει ότι άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβουν αυτή τη θεραπεία.
Στην Ασία πάντως θα δίνεται η χλωρικίνη ή κάποιο placebo για τρεις μήνες σε τυχαία δείγματα. Οι συμμετέχοντες θα παίρνουν την θερμοκρασία του δύο φορές την ημέρα. Αντίστοιχα στην Ευρώπη για δίνεται υδροξυχλωρικίνη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές θα συγκρίνουν τις δύο αυτές ομάδες τόσο τους ασυπτωματικούς, όσο εκείνους που παρουσιάζουν συμπτώματα. Σημειώνεται ότι παρόμοιες μελέτες γίνονται στην Βαρκελώνη .
Με πληροφορίες από το https://science.sciencemag.org