Η ανακοίνωση πριν απο μερικές ημέρες από την AstraZeneca ότι το υποψήψιο εμβόλιο που παρασκευάζει, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρουσίασε υψηλό ποσοστο αποτελεσματικότητας έγινε δεκτή με ένα μίγμα ενθουσιασμού και προβληματισμού. Η απόκλιση που καταγράφηκε σε δύο διαφορετικά δοσολογικά σχήματα φαίνεται πως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, όπως αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη τοποθέτηση της, που εξασφάλισε το News4Health.
Το εν λόγω εμβόλιο δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την εύκολη διαχείριση και αποθήκευση του και το χαμηλότερο κόστος του, αλλά και από υψηλή αποτελεσματικότητα, η οποία διαμορφώθηκε στο 70%, κατά μέσο όρο, ποσοστό χαμηλότερο από τα αντίστοιχα που είχαν ανακοινώσει Pfizer και Moderna, αλλά και πάλι σημαντικό.
Παρά το αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο όμως, ήταν η ανακοίνωση ενός διάμεσου ποσοστού και η απόκλιση μεταξύ των δύο δοσολογικών σχημάτων που προκάλεσε τα ερωτηματικά. Πως προέκυψε; Όταν εθελοντές έλαβαν δύο «υψηλές» δόσεις η προστασία ήταν 62%, αλλά αυτό αυξήθηκε στο 90% όταν χορηγήθηκε σε συμμετέχοντες στην μελέτη μια «χαμηλή» δόση ακολουθούμενη από μια υψηλή.
Η AstraZeneca ένωσε τις δυνάμεις της με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη και διάθεση του AZD1222, ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα το διαθέσει σε μη κερδοσκοπική βάση καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, καλύπτοντας μόνο το κόστος παραγωγής και διανομής.
Η επίσημη θέση της AstraZeneca αναφορικά με το δοσολογικό σχήμα μισής/ολόκληρης δόσης που συμπεριλήφθηκε στη δοκιμή
«Καθώς η διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου προχώρησε στην παραγωγή σε μεγαλύτερους βιο-αντιδραστήρες για την - χρηματοδοτούμενη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης- δοκιμή Φάσης II / III στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξε ανακριβής μέτρηση στον αριθμό των σωματιδίων ιικού φορέα που περιείχαν αυτές οι αρχικές δόσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη χορήγηση δόσεων με περιεκτικότητα μειωμένη κατά το ήμισυ.
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων Ασφάλειας και οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αξιολόγησαν αυτά τα δεδομένα και αμφότερες ενέκριναν τη συνέχιση της χρήσης αυτού του δοσολογικού σχήματος και οι ρυθμιστές αρχές επιβεβαίωσαν δημοσίως ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Ενημερώθηκαν όλες οι υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να εξετάζουμε αυτήν την κοορτή στο πλαίσιο της δοκιμής Φάσης ΙΙ / ΙΙΙ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεδομένης της υψηλής αποτελεσματικότητας που έχουμε διαπιστώσει με τη χρήση των διαφορετικών δοσολογικών σχημάτων, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνέχιση της περαιτέρω διερεύνησης αυτών των ευρημάτων, προκειμένου να καθοριστεί η πιο αποτελεσματική δοσολογία για το εμβόλιο. Διεξάγουμε συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο για την αξιολόγηση αυτών των ευρημάτων και ανυπομονούμε για την δημοσίευση των αποτελεσμάτων, τα οποία έχουν υποβληθεί για έκδοση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με σύστημα κριτών».