Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA, έναν τύπο εμβολίου που ως γνωστό χρησιμοποιεί έναν γενετικό κωδικό του ιού που «μαθαίνει» το σώμα να φτιάχνει αυτή την πρωτεΐνη ώστε να μάχεται καλύτερα. «Το εμβόλιο που χρησιμοποιούμε έχει την πραγματική πρωτεϊνική ακίδα και το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κόψουμε αυτό το κομμάτι της μετάλλαξης Δέλτα» δήλωσε ο Özlem Türeci, συνιδρυτής και επιστημονικά υπεύθυνος της BioNTech.
Η τεχνολογία είναι σταθερή σύμφωνα με όσα εξηγεί ο ίδιος πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ευχέρεια κινήσεων.
Έτσι, η δημιουργία μιας νέας παραλλαγής του εμβολίου μπορεί να πάρει μόνο μερικές εβδομάδες και αυτό σχετίζεται με την δύναμη της τεχνολογίας mRNA που έχουν στα χέρια τους. Όπως όλα δείχνουν μπορούν να δημιουργήσουν εμβόλια για κάθε παραλλαγή του ιού.
Μετά από δοκιμές πάντως η BioNTech και η Pfizer παρατήρησε ότι μια τρίτη δόση του πρώτου εμβολίου κατά της Covid -19 μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη προστασία κατά της μετάλλαξης Δέλτα. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν τα δεδομένα αυτά που να δείχνουν ότι μια τρίτη δόση είναι απαραίτητη.
Τα δεδομένα της Pfizer αναφέρουν ωστόσο ότι η έξτρα δόση είναι ενισχυτική κατά της παραλλαγής Δέλτα. Για πρακτικούς λόγους, είναι αποτελεσματική και είναι ακόμα πιο εύκολη διαδικασία από την παρασκευή ενός νέου εμβολίου.
Σε κάθε περίπτωση η εταιρία ξεκινάει νέες κλινικές δοκιμές εμβολίου με στόχο την παραλλαγή Δέλτα. Η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται ακόμα πιο εύκολα και για αυτό η παρασκευή εμβολίου κρίνεται σημαντική. Εξάλλου, σε περιοχές όπως η Αφρική όπου το στέλεχος επικρατεί ενδεχομένως να βοηθούσε ο εμβολιασμός με ένα πιο στοχευμένο εμβόλιο.
Πριν την πανδημία η εταιρεία είχε εστιάσει στην παρασκευή εμβολίων mRNA για να φτιάξει εμβόλια κατά του καρκίνου βασιζόμενη σε μοριακά δεδομένα που είχε αντλήσει από έναν όγκο ενός ασθενούς.
H BioNTech πάντως εξετάζει παραλλαγές εμβολίων για όλες τις μεταλλαξεις (alpha, beta, gamma, delta, epsilon, lamda, theta).
«Ετοιμάζουμε τη ραχοκοκαλιά του DNA για να διασφαλίσουμε ότι εάν απαιτείται νέο εμβόλιο, μπορούμε να δράσουμε γρήγορα» δήλωσε ο Şahin.
Σε κάθε περίπτωση η μετάλλαξη Δέλτα είναι ακόμα πιο μεταδοτική σε σχέση με τον «κλασσικό» κορονοϊό και τις άλλες παραλλαγές σύμφωνα με όσα αναφέρει και το yalemedicine.org και οι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο καθώς όπως έχει φανεί στην πράξη μπορεί να δημιουργήσει εστίες υπερμετάδοσης.
Πόσο μεταδοτικό είναι το στέλεχος δέλτα;
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου το στέλεχος Δέλτα αυτό είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το Άλφα, το οποίο επιστημονικά είχε αρχικά λάβει την ονομασία B.1.1.7.
Από ότι φαίνεται είναι πιο μεταδοτικό από τα αλλα λόγω κάποιων παραλλαγών στην πρωτεϊνική ακίδα, η οποία επιτρέπει στον ιό να εισχωρεί και να μολύνει άλλα υγιή κύτταρα όπως είχε εξηγήσει η Wendy Barclay, καθηγήτρια ιολογίας και επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Imperial College London.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα που προκαλεί το στέλεχος αυτό είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτά που προκαλεί το Άλφα σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν Βρετανοί επιστήμονες.
Τα κύρια συμπτώματα της μόλυνσης αυτής είναι ο πονοκέφαλος, ο ξηρός λαιμός και το συνάχι, σύμφωνα με μελέτη που έκαναν Βρετανοί επιστήμονες στο King’s College London.
Αυτά διαφέρουν από αυτά που προκαλεί το άλφα, καθώς η λίστα που αφορά στην μόλυνση με το πρώτο στέλεχος περιλαμβάνει βήχα, απώλεια όσφρησης και γεύσης.
Επειδή τα συμπτώματα είναι πιο ήπια τώρα μπορεί να αγνοηθούν καθώς μοιάζει με ένα απλό κρύωμα.
Αυτό που προβληματίζει είναι η εξάπλωσή του και οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει αυτό στην περίθαλψη και στο σύστημα υγείας.
Για το λόγο αυτό ο μόνος τρόπος πέρα από τα μέτρα προστασίας, αποστασιοποίησης και κοινωνικής απομόνωσης είναι ο εμβολιασμός.
Τα mRNA εμβόλιο Pfizer-BioNTech and Moderna φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικά, στην περίπτωση που έχουν γίνει και οι δύο δόσεις και επίσης το AstraZeneca είναι αρκετά αποτελεσματικό κατά 60%. Τα mRNA εμβόλια πάντως είναι κατά 88% αποτελεσματικά.
Είναι τα όπλα μας στη μάχη κατά του κορονοϊού και αυτό που μένει είναι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Πηγές: https://www.fastcompany.com, https://www.medicalnewstoday.com