Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μητρώο Κλινικών Μελετών, ευρωπαϊκοί επιστημονικοί φορείς και φαρμακευτικές εταιρείες διεξάγουν 31 κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη σκευασμάτων για την προστασία και θεραπεία του Covid-19.
Μέχρι χθες το πρωί από τον ΕΟΦ έχουν λάβει έγκριση και έχουν ξεκινήσει σε νοσοκομεία αναφοράς, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, 4 κλινικές έρευνες. Τρεις από αυτές έχουν εκκινήσει στη χώρα μας και διεξάγονται από ελληνικούς φορείς.
Την 1η Απριλίου ξεκίνησε η μελέτη Grecco-19 για τη «χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς Covid-19, για την πρόληψη εξέλιξης των επιπλοκών της νόσου».
«Πρόκειται για την Ελληνική απάντηση στην πανδημία γιατί βασίζεται σε προδημοσιεύσεις Ελλήνων ερευνητών για την κολχικίνη», εξηγεί στο News4Health η πρόεδρος της Επιτροπής HTA (Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας). «Από εκεί προέκυψε και η ιδέα να δοκιμαστεί στην αντιμετώπιση του Covid-19. Σκοπός είναι να προλάβει επιπλοκές και συγκεκριμένα τη μυοκαρδιακή νέκρωση και την ανάπτυξη πνευμονίας», συμπληρώνει η Φλώρα Μπακοπούλου.Την έρευνα διεξάγει η Ελληνική Ρυθμολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της εταιρείας ΕΛΠΕΝ. Στη μελέτη αναμένεται να συμμετέχουν 180 άτομα, 54 ενήλικες έως 64 ετών και οι υπόλοιποι 126 άνω των 65 ετών.
Μια ημέρα μετά, στις 2 Απριλίου, ξεκίνησε η Ανοιχτού Τύπου Μη Τυχαιοποιημένη Μελέτη HOPE «Φωσφορική χλωροκίνη για λοιμώξεις από το νέο κορονοϊό». Η έρευνα βασίζεται σε ελληνικό προϊόν, όπως εξηγεί η κ. Μπακοπούλου. Θα εξετασει, λοιπόν, κατά πόσο αυτό το προϊόν μπορεί να προλάβει την πνευμονία σε ασθενείς που παραμένουν στο σπίτι, αλλά και να βελτιώσει τα συμπτώματα της πνευμονίας σε ασθενείς που νοσηλεύονται.
Πρόκειται για την κλινική μελέτη που διεξάγεται από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία Uni-Pharma, την εταιρεία που εισήγαγε 5 τόνους χλωροκίνης, παράγει και παρέχει δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία το φάρμακο για ασθενείς με Covid-19. Στη μελέτη αναμένεται να συμμετέχουν 120 άτομα (60 ενήλικες έως την ηλικία των 64 ετών και άλλοι 60 άνω των 65 ετών).
Άλλη μια ελληνική κλινική μελέτη ξεκίνησε την 1η Απριλίου. Ο λόγος για τη Μελέτη ESCAPE που αφορά στην «προσωποποιημένη ανοσοθεραπεία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οργανικής δυσπραγίας που συνδέεται με λοίμωξη από τον νέο ιό SARS-CoV-2». Εξετάζει ανασοθεραπείες για την αντιμετώπιση της οργανικής δυσπραγίας, που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό. Στην έρευνα σχεδιάζεται να συμμετέχουν 40 άτομα ( 20 ενήλικες έως την ηλικία των 64 ετών και άλλοι 20 άνω των 65 ετών).
Η 4η μελέτη είναι μια πολυκεντρική μελέτη, δηλαδή συμμετέχουν σε αυτή ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο. Την έρευνα συντονίζει το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ενώ από Ελλάδα συμμετέχουν 4 ελληνικά νοσοκομεία, με ασθενείς σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Στη μελέτη εξετάζεται η αποτελεσματικότητα του αντιιϊκού παράγοντα ρεμντεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ενήλικες, 440 στο σύνολο. Το remdesivir είναι ένα ενδοφλέβιο πειραματικό φάρμακο, που επιβραδύνει τη μόλυνση των υγειών κυττάρων, μπλοκάροντας τη δυνατότητα αναπαραγωγής του ιού.
Η μελέτη είναι «πολυκεντρική, προσαρμοσμένη, τυχαιοποιημένη τυφλή ελεγχόμενη δοκιμή ασφάλειας και αποτελεσματικότητας ερευνητικών θεραπειών για τη θεραπεία του COVID-19». Στην Ε.Ε. διεξάγεται σε κέντρα σε Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Ισπανία. Ξεκίνησε τις 25 Μαρτίου και εξετάζει το remdesivir σε σύγκριση με placebo.