Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η χρήση αντιφλεγμονοδών φαρμάκων, αντιπυρετικών/αναλγητικών επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Ωστόσο, συνέστησε να χρησιμοποιούνται αναλγητικά με παρακεταμόλη.
«Είναι ασφαλέστερη, μετά και την καθοδήγηση του γιατρού, η χρήση παρακεταμόλης έως ότου να αποσαφηνιστεί πως τα μη στεροειδή – αντιφλεγμονώδη, ουσίες δηλαδή όπως η ιβουπροφένη και άλλες, μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν την προδιάθεση για μια πιο σοβαρή νόσο», εξήγησε.
Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουν συνολικά τη λήψη φαρμάκων, όσοι δεν τα χρειάζονται, ενώ όταν είναι απαραίτητο να γίνεται πάντα με τη σύσταση γιατρών και πάντα στη σωστή δοσολογία.
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα για την πίεση, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι κάποια από τα πιο διαδεδομένα όχι μόνο δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την πιθανότητα νόσησης, αλλά μάλιστα φαίνεται πως ίσως δρουν και προστατευτικά.
«Το κοινό να εμπιστεύεται τις επιστημονικές πληροφορίες, να μη σπεύδει να διακόψει φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει για χρόνιο νόσημα, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του.
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού συνεχίζει να είναι με αεροσταγονίδια και όχι αερογενώς, διευκρίνισε.