Η κούρσα για την παρασκευή του εμβολίου βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της αυτήν την περίοδο. Είναι το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν τα πρώτα δεδομένα από της μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές του υποψήφιου εμβολίου τους κατά της COVID-19.
Μέχρι σήμερα και τα νέα από τα εμβόλια 2 εταιρειών για τα οποία κυκλοφόρησαν τα πρώτα δεδομένα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Αρχικά, το μεν εμβόλιο της Pfizer το οποίο παρασκευάζει σε συνεργασία με τη BioNTech, αποδείχθηκε ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19 με βάση τα αρχικά δεδομένα και πρέπει να αποστέλλεται και να αποθηκεύεται στους -70 βαθμούς Κελσίου (μείον 94 ° F). Δεύτερο, το εμβόλιο της Moderna παρουσίασε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 94,5% και το πλεονέκτημα του σε σχέση με αυτό της Pfizer είναι ότι δεν χρειάζεται εξαιρετικά κρύες συνθήκες αποθήκευσης.
Αυτή τη στιγμή μόνο 12 εμβόλια βρίσκονται στην 3η φάση δοκιμών, η οποία είναι και η τελευταία πριν την τελική έγκριση από τους Οργανισμούς Φαρμάκων. Για ποιο λόγο, όμως, η Moderna και η Pfizer οδηγούν την κούρσα; Πίσω από μεγάλες ανακαλύψεις βρίσκονται μεγάλες προσωπικότητες και αυτό ισχύει και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Οι πρόεδροι των 2 εταιρειών αποτελούν εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της επιστήμης και εμεις σας τους παρουσιάζουμε.
Το προφίλ του προόεδρου της Moderna
O Νουμπάρ Αφεγιάν είναι ο πρόεδρος ης εταιρείας και ένας από τους ιδρυτές της το 2010. Ο Νουμπάρ γεννήθηκε στη Βηρυτό από Αρμένιους γονείς το 1962, έκανε την προπτυχιακή του εργασία στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη βιοχημική μηχανική στο MIT το 1987. Ένθερμος υποστηρικτής της συμβολής των μεταναστών στην οικονομική και επιστημονική πρόοδο, ο Νουμπάρ έλαβε το Βραβείο Χρυσής Πόρτας το 2017 από το Διεθνές Ινστιτούτο της Νέας Αγγλίας, προς τιμήν της εξαιρετικής συμβολής του στην αμερικανική κοινωνία ως πολίτης ξένων γεννήσεων στις ΗΠΑ. Το 2016 τιμήθηκε επίσης με μεγάλη τιμή για τους μετανάστες από την Carnegie Corporation, έλαβε βραβείο Technology Pioneer από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2012 και τιμήθηκε με το Μετάλλιο Τιμής του Ellis Island το 2008.
Ο Νουμπάρ εισήλθε στη βιοτεχνολογία κατά την ανάδειξή της ως ακαδημαϊκού τομέα και βιομηχανίας, ολοκληρώνοντας το διδακτορικό του έργο στη βιοχημική μηχανική στο MIT το 1987. Έχει γράψει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και είναι ο εφευρέτης πάνω από 100 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (patent). Είναι λέκτορας στο Harvard Business School και από το 2000 έως το 2016 ήταν ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Διοίκησης Sloan του MIT. Διδάσκει και μιλάει σε όλο τον κόσμο για θέματα που κυμαίνονται από την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη έως τη βιολογική μηχανική, τα νέα φάρμακα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η δέσμευση του Νουμπάρ για τη βελτίωση της ανθρώπινης κατάστασης μέσω της επιστήμης και των επιχειρήσεων συμβαδίζει με τις κοινωνικές επενδύσεις και μια παγκόσμια ανθρωπιστική πρωτοβουλία. Μαζί με τους συνεργάτες του, έχει ξεκινήσει φιλανθρωπικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος IDEA, UWC Dilijan School, 100 LIVES, και η Aurora Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των πιο πιεστικών ανθρωπιστικών προβλημάτων στον κόσμο. Ο Noubar είναι μέλος της Εταιρείας του MIT (του διοικητικού οργάνου του Ινστιτούτου) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως εφευρέτης, επιχειρηματίας, και διευθύνων σύμβουλος, ο Νουμπάρ έχει συνιδρύσει και βοήθησε στην οικοδόμηση πάνω από 50 τεχνολογικών και επιστημονικών νέων επιχειρήσεων.
Ένας Έλληνας στην προεδρεία της Pfizer
Γεννημένος στις 21 Οκτωβρίου 1961 ο Έλληνας κτηνίατρος, Άλμπερτ Μπουρλά υπηρετεί ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer . Προσχώρησε στην εταιρεία το 1993 και κατείχε αρκετούς εκτελεστικούς ρόλους στα τμήματα της Pfizer, όπως ο Zoetis (τότε γνωστός ως Animal Health), οι επιχειρήσεις εμβολίων, ογκολογίας και υγειονομικής περίθαλψης καταναλωτών και η Pfizer Innovative Health.
O Μπουρλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Γεννημένος σε εβραϊκή οικογένεια, απέκτησε το διδακτορικό του στη βιοτεχνολογία αναπαραγωγής στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έφυγε από την Ελλάδα με τη σύζυγό του όταν ήταν 34 και από τότε έχει ζήσει σε επτά διαφορετικές πόλεις, σε τέσσερις διαφορετικές χώρες.
Ο Μπουρλά εντάχθηκε στην Pfizer το 1993, υπηρετώντας για πρώτη φορά ως γιατρός κτηνιατρικής και τεχνικός διευθυντής στο τμήμα υγείας των ζώων της εταιρείας στην Ελλάδα. Κατείχε πολλαπλούς εκτελεστικούς ρόλους στο Zoetis (τότε γνωστό ως Ζωική Υγεία) και σε άλλα τμήματα της Pfizer. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της περιοχής για την υγεία των ζώων στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή κατά την περίοδο 2005–2009, ακολουθούμενη από τη διαίρεση Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας-Ειρηνικού κατά την περίοδο 2009-2010. Στον τελευταίο ρόλο, διαχειρίστηκε τη συγχώνευση της επιχείρησης Wyeth 's Fort Dodge Animal Health με την Pfizer σε αυτές τις περιοχές.
Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος Pfizer έλαβε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στον χώρο των φαρμάκων και την καθιέρωσε πρωτοπόρο σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως αυτούς των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων και σπάνιων ασθενειών.
BioNTech: Ένας Τούρκος στο πλάι ενός Έλληνα
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον Τούρκο πρόεδρο της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν. Θυμίζουμε ότι η γερμανική εταιρεία συνεργάζεται με την Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ο 55χρονος CEO της BioNTech είναι παιδί μεταναστών από την Αλεξανδρέττα της Τουρκίας, όπου και γεννήθηκε.
Το 2001 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του, Οζλέμ Τουρέτσι, τη Ganymed Pharmaceuticals, την πρώτη τους εταιρεία και επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του καρκίνου, κάνοντας εκτενείς έρευνες με σκοπό την αντιμετώπιση της μοναδικής γενετικής σύνθεσης του εκάστοτε όγκου. Η επιχείρηση τέθηκε προς πώληση το 2016 έναντι 1,4 δισ. δολαρίων, ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει την ίδρυση της BioNTech το 2008, με στόχο την αναζήτηση ενός ευρύτερου φάσματος εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουγκούρ Σαχίν ίδρυσε τη BioNTech με την συμμετοχή των Γερμανών δισεκατομμυριούχων επενδυτών Thomas και Andreas Struengmann.
Στις αρχές του έτους, ο Ουγκούρ Σαχίν, παρακολουθούσε τις επιστημονικές εργασίες σχετικά με το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ουχάν και αμέσως ανέθεσε σε περίπου 500 υπαλλήλους της BioNTech να εργαστούν πάνω στα νέα δεδομένα και γρήγορα ξεκίνησαν συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό της Pfizer.
Ας σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Άλμπερτ Μπουρλά. αναφέρθηκε στους Ουγκούρ Σαχίν και την Οζλέμ Τουρετσί. Μίλησε για το συμβολισμό που θα είχε η παραγωγή ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού μετά από συνεργασία ενός Έλληνα με δύο Τούρκους: «Πιστεύω πως η επιστήμη μας ενώνει και όχι μόνο η επιστήμη. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν. Είναι συμβολικά θαυμάσιο το ότι έτυχε ο Ουγκούρ να είναι Τούρκος και εγώ να είμαι Έλληνας».