Προσπάθειες ενίσχυσης της θεραπευτικής φαρέτρας με φάρμακα που θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ασθενών με νόσο COVID-19 είναι σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες.
Με τους γιατρούς στα νοσοκομεία της χώρας να έχουν στη διάθεση τους έως τωρα βασικά δύο φάρμακα για τη διαχείριση των νοσηλευομένων με τη νόσο, τη δεξαμεθαζόνη και την ρεμντεσιβίρη, η έγκριση δύο φαρμάκων της LILLY χρήση έκτακτης ανάγκης, σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται αλλά διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και σε ασθενείς που χρειάζονται λήψη οξυγόνου, αντίστοιχα έχει κινητοποιήσει τις αρχές και στην Ελλάδα για την εισαγωγή τους.
Δεδομένου ότι τα πρώτα εμβόλια δεν αναμένεται να είναι διάθεσιμα πριν το τέλος του 2020 ή τις αρχές του 2021 και θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνος για να αρχίσουν να καταγράφονται σημαντικά ποσοστά ανοσίας στον πληθυσμό από τον εμβολιασμό, η αξιοποίηση φαρμάκων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στις προσπάθειες διασφάλισης των αντοχών του συστήματος υγείας.
Όπως είχε γράψει το News4Health στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) βρίσκεται αίτημα της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Φαρμασερβ-Lilly για χορήγηση άδειας κατ' εξαίρεση εισαγωγής και χορήγησης του bamlanivimab, του φαρμάκου αντισωμάτων κατά της COVID-19.
COVID-19: «Αγώνας δρόμου» να φθάσει στους Έλληνες ασθενείς το πρώτο φάρμακο αντισωμάτων
Το bamlanivimab μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο COVID-19, αλλά και για άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό SARS-COV-2, πριν την εμφάνιση των συμπτώματων και έως και 10 ημέρες αφού παρουσιαστεί και σαφώς πριν κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία τους και η υποστήριξη της αναπνοής τους. Η έγκαιρη χορήγηση του μειώνει δραστικά τις πιθανότητες νοσηλείας τους.
Η ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει το εν λόγω φάρμακο σε ασθενείς με COVID-19, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποσυμφόρηση νοσοκομείων και κατ'επέκταση ΜΕΘ. Η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, αντιπρόσωπος της ELI LILLY στη χώρα μας, ευελπιστεί να έχει τις πρώτες δόσεις ακόμη και πριν το τέλος του έτους.
Η εταιρεία αποφάσισε να απευθυνθει ξεχωριστά σε κάθε χώρα για να βρει ταχύτερες λύσεις, αποφεύγοντας πιθανές καθυστερήσεις από την αναμονή κεντρικής έγκρισης. Αλλά, αν ο ΕΟΦ δεν δώσει το "πράσινο φως" για την εισαγωγή και τη χρήση του φαρμάκου, στη χώρα δεν μπορεί να έρθει ούτε φιαλίδιο του σκευάσματος.
Αλλά, δεν είναι το μόνο φάρμακο της εταιρείας που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19. Σήμερα έγινε γνωστό πως και δεύτερο φάρμακο της Lilly, που αναπτυσσεται σε συνεργασία με την Incyte, πήρε έγκριση έκτακτης χρήσης από τον FDA. Ο λόγος για την μπαρισιτινίμπη (baricitinib) που χορηγείται για τη θεραπεία νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται λήψη οξυγόνου, σε συνδυασμό με ρεμντεσιβίρη.
Δεύτερο φάρμακο της LILLY με άδεια χρήσης από το FDA για ασθενείς με COVID-19
Η προσθήκη αυτού του φαρμάκου στο θεραπευτικό οπλοστάσιο μπορεί να γίνει άμεσα. Το εν λόγω φάρμακο έχει αρχική ένδειξη και στη χώρα μας για τη χρήση σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Μάλιστα, το baricitinib έχει πάρει τιμή, έχει περάσει από τις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης και αναμένεται άμεσα να ενταχθεί στη Θετική Λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Προκειμένου όμως να μπορέσει να χορηγηθεί άμεσα σε ασθενείς πρέπει να προηγηθεί μια υπογραφή του Υπουργού Υγείας.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Απριλίου είχε επιτραπεί η χορήγηση χλωρικίνης σε ασθενείς με COVID-19. Αυτή η ΠΝΠ καλύπτει το ενδεχόμενο χρήσης και άλλων θεραπειών στο ίδιο πλαίσιο.
Για να ενεργοποιηθεί όμως χρειάζεται Απόφαση του Υπουργού Υγείας. Με την έκδοση της ΥΑ Κικίλια το φάρμακο μπορεί να είναι διαθέσιμο άμεσα, αν όχι εντός 24ωρου σίγουρα μέσα σε ελάχιστες ημέρες.