Οι καταγεγραμμένες ελλείψεις σε περισσότερα από 100 σκευάσματα, αλλά και ο κίνδυνος γενικευμένων ελλείψεων λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια παραγωγή, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, οδήγησαν τους επικεφαλής του ΕΟΦ στην παραπάνω απόφαση. Ο κατάλογος των απαγορεύσεων περιλαμβάνει συνολικά 317 σκευάσματα και 31 εμβόλια.
«Παραμένουμε συντονισμένοι με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τις άλλες ρυθμιστικές αρχές στην κατεύθυνση της εξεύρεσης των καλύτερων πρακτικών για την απρόσκοπτη διακίνηση των φαρμακευτικών προϊόντων και την αποτροπή των ελλείψεων», αναφέρει ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Πολλαπλοί παράγοντες επηρεάζουν την επάρκεια σε φαρμακευτικά προϊόντα. Μεταξύ αυτών τα προβλήματα παραγωγής, η απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης και το παράλληλο εμπόριο.
«Στις σημερινές συνθήκες οι παράγοντες αυτοί λειτουργούν αθροιστικά γιατί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τις συνέπειες λόγω μειωμένης παραγωγικής δυνατότητας των επιχειρήσεων, περιορισμού της διακίνησης των εμπορευμάτων, αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών/δραστικών ουσιών, αυξημένη ζήτηση ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων λόγω της χρήσης τους στην θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό, πέραν των εγκεκριμένων ενδείξεων τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΟΦ βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και έχει κινητοποιήσει τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή του για την προστασία των ασθενών. Ειδικότερα έχει προχωρήσει σε:
- Παρεμβάσεις (αλλαγή στον τρόπο διάθεσης, έγκριση έκτακτης εισαγωγής πρόσθετων ποσοτήτων, πρόταση ρυθμιστικού πλαισίου) με σκοπό τη διασφάλιση της αμεσότητας στη χορήγηση των φαρμακευτικών προϊόντων σε ασθενείς με κορονοϊό χωρίς να θίγεται η διαθεσιμότητά τους για τους λοιπούς ασθενείς με χρόνια ή/και σπάνια νοσήματα.
- Παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις πωλήσεις και τα αποθέματα πρωτίστως των προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των ασθενών με λοίμωξη από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, αλλά και για την αντιμετώπιση όλων των ασθενών που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Μεταξύ των μέτρων είναι η λήψη αποφάσεων για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης αριθμού προϊόντων. Είναι πιθανό το παράλληλο εμπόριο να μην αποτελεί την κύρια αιτία ελλείψεων στη σημερινή συγκυρία, ωστόσο κρίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας ορισμένων φαρμάκων λόγω της εξόδου τους προς άλλες αγορές.
Με βάση λοιπόν χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΦ σε ισχύ είναι οι παρακάτω αποφάσεις προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, οι οποίες και επισυνάπτονται :
Α. Απόφαση αρ. πρωτ. 43198/13-4-2020 προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικών συναλλαγών αριθμού φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία τεκμηριώνεται μειωμένη διαθεσιμότητα ή/και έλλειψη. Συνολικά περιλαμβάνονται 115 σκευάσματα.
Β. Απόφαση αρ. πρωτ. 43197/13-4-2020 προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικών συναλλαγών αριθμού φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία ενδέχεται να παρατηρηθεί έλλειψη λόγω του νέου κορονοϊού COVID-19. Συνολικά περιλαμβάνονται 202 σκευάσματα.
Γ. Απόφαση αρ. πρωτ. 43196/13-4-2020 προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικών συναλλαγών εμβολίων για τα οποία τεκμηριώνεται ή ενδέχεται να επέλθει μειωμένη διαθεσιμότητα ή/και έλλειψη. Συνολικά περιλαμβάνονται 31 εμβόλια».