Τα θετικά βήματα για την ανατροπή της δυσμενούς εικόνας που έχουν προκαλέσει στη φαρμακευτική πολιτική, το επιχειρηματικό πεδίο αλλά και την πρόσβαση των ασθενών σε νέα, καινοτόμα φάρμακα, αναγνωρίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες του Pharma Innovation Forum (PIF). Ωστόσο, οι νέοι επικεφαλής της PIF σημειώνουν πως υπάρχει μία από τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στις προσπάθειες εξορθολογισμού και ανάκαμψης.
Όπως είχε γράψει το News4Health, στην πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ανακοινώθηκαν τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και ανανέωση των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Μεταξύ αυτών ήταν και η αλλαγή της «εξίσωσης» του υπολογισμού του clawback, της υπέρβασης δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης. Ειδικότερα, το 90/10, δηλαδή το 90% της υπέρβασης καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών και το 10% που σχετίζεται με την αύξηση του τζίρου της κάθε εταιρείας θα μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα. Από το 20% δε, θα εξαιρεθούν γενόσημα και φάρμακα off-patent, όσα δηλαδή έχουν χάσει την πατέντά τους.
Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ σχετικά με τις αλλαγές για το Φάρμακο.
Με επιστολή στις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, το ΓΓ Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών και την Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ, το Φόρουμ χαιρετίζει την πρόθεση της Πολιτείας να βελτιώσει στρεβλώσεις, όπως η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια από το 2020, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός κονδυλίου για την πρόληψη.
Το PIF εκφράζει την ελπίδα να βρεθούν τα κεφάλαια και για να αναλάβει Πολιτεία το βάρος της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών (γύρω στα 300 εκατ. ευρώ), ενώ ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη θεωρείται η αύξηση του κεφαλαίου για τον συμψηφισμό των αυτόματων επιστροφών (clawback) με δαπάνες για έρευνα και επενδύσεις. Όπως και η πρόθεση για κατάργηση του τέλους εισόδου 25%, ο «φόρος καινοτομίας», όπως το χαρακτηρίζουν τα μέλη του PIF, σημειώνεται πως είναι στη σωστή κατεύθυνση, αν και, όπως τονίζεται, πρόκειται για εξαγγελία που ακούγεται εδώ και περίπου ένα χρόνο, χωρίς να ανακοινώνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Τα εμπόδια
Υπάρχει, όμως, μεταξύ των θετικών κινήσεων και ένα σημαντικό «αγκάθι», κατά το PhRMA. Ο λόγος για την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να αλλάξει την κατανομή των ποσών που αφορούν στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback).
Σύμφωνα με τα μέλη του Φόρουμ, η σχεδιαζόμενη ανακατανομή στρέφεται ευθέως και μονομερώς κατά της καινοτομίας. Η εφαρμογή της δε, θα εξανεμίσει σταδιακά τη θετική επίδραση που αναμένεται να έχουν στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων οι λοιπές πρωτοβουλίες. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος πρέπει να είναι πάντοτε η μείωση της υπέρβασης της δαπάνης και όχι η ανακατανομή του βάρους μεταξύ των φορέων της βιομηχανίας.
Παράλληλα, στην επιστολή σημειώνεται και βασικές ελλείψεις από τη συζήτηση για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Ειδικότερα, απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά, αλλά και για την ελάφρυνση του νοσοκομειακού clawback, το οποίο βαρύνει τα νοσοκομειακά φάρμακα σε ποσοστό που ξεπερνάει κατά πολύ το 50% της αξίας τους.
Οι πρώτες κινήσεις
Στην επιστολή οι επικεφαλής του PhRMA σημειώνουν πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημόσια διαβούλευση, ενώ τονίζεται η ανάγκη δημιουργίας ενός υπομνήματος συναντίληψης (Memorandum of Understanding), στο οποίο θα περιγράφονται οι στόχοι και οι ενέργειες που θα εξασφαλίσουν ένα δημοσιονομικά βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα φαρμακευτικής πολιτικής. Το PIF ζηταει συνάντηση με τα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση που έχει εκπονήσει για την αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας.
Το Pharma Innovation Forum εκπροσωπεί 25 καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρείες, που αντιπροσωπεύουν το 56 % της ελληνικής αγοράς φαρμακείων και ΕΟΠΥΥ και πολύ υψηλότερο ποσοστό της νοσοκομειακής αγοράς. Καλύπτουν, δε, το 100% των αναγκών των Ελλήνων πολιτών σε φάρμακα και εμβόλια.