Ευρεία ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, υπό το Β. Κικίλιας. Ο Υπουργός Υγείας, μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ά. Σκέρτσος, τον Υφυπουργό Οικονομικών Θ, Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη και το ΓΓ Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θ. Κοντογεώργη ανακοίνωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου, στους εκπροσώπους του κλάδου.
Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια από το 2020, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός κονδυλίου για την πρόληψη, όπως έγραψε το News4Health. Το κονδύλι αναμένεται να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ, αν και θα προκύψει από διαβουλεύσεις Υπουργείου και Φαρμακευτικών Εταιρειών.
Όσα συζητήθηκαν σε συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου με τους εκπροσώπους των εταιρειών του κλάδου των εμβολίων την Τρίτη μπορείτε να τα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ του News4Health.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, στη σημερινή σύσκεψη από την πλευρά της κυβέρνησης ανακοινώθηκε πως άμεσα καταργείται και το τέλος εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του News4Health, μια υποχρεωτική έκπτωση που έπρεπε να παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για δύο χρόνια για κάθε νέο φάρμακο που έφερναν στην Ελλάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως θα προστεθούν άλλα 30 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα της κατηγορίας 1Α του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα νοσοκομειακά φάρμακα που καλύπτει ο Οργανισμός, για το 2020.
Οι 7 άξονες των αλλαγών στο Φάρμακο
Όπως, λοιπόν, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, οι αποφάσεις κινούνται γύρω από 7 άξονες.
- Στην εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.
- Στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Νοσοκομεία.
Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση, στόχος είναι να εφαρμοστούν επιτέλους φίλτρα ελέγχου στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, με δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Μάλιστα, επιδίωξη είναι να τεθούν σε λειτουργία από το Σεπτέμβριο και λόγος έγινε για εκτιμώμενη εξοικονόμηση 27 εκατ. ευρώ, ενώ θα επιδιωχθεί μια συγκράτηση της υπερσυνταγογράφησης κατά 15% ετησίως. Εντός τους έτους θέλει να κλείσει άλλη μια «ανοικτή πληγή» το Υπουργείο Υγείας, εφαρμόζοντας σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία.
- Στη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, που θα αφορά δαπάνες πρόληψης (εμβόλια).
Όπως γράψαμε παραπάνω από εφέτος θα δημιουργηθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός, περίπου 200 εκατ. ευρώ για τα εμβόλια.
- Στη διείσδυση γενοσήμων και βιοομοειδών φαρμάκων στην αγορά.
- Στην επίσπευση και διεύρυνση των διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών, που σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη επιτευχθεί, δεν αποκλείεται να φανεί και στη Φαρμακευτική Δαπάνη του τρέχοντος έτους. Θα ήταν άλλωστε ευχής έργον καθώς οι προβλέψεις για την πορεία της υπέρβασης της δαπάνης είναι ιδιαιτέρως ζοφερές, καθώς εκτιμάται να φθάσει και το 1 δισ. ευρώ!
- Στην αύξηση του ποσού συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το εν λόγω ποσό ανέρχεται για το 2020 τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που θα παρέμενε σταθερό για έως και το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση τώρα επιδιώκει να αυξάνει το ποσό του συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε να φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος 3ετίας!
- Στην εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη της δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει κονδύλια 300 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, από προνοιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα επιδιώκει να το έχει θέσει σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους.
Σε ό,τι αφορά το «αγκάθι» του clawback, του ποσού δηλαδή της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης που αυξάνεται ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση ανακοινώθηκε αλλαγή της «εξίσωσης» του υπολογισμού του. Ειδικότερα, το 90/10, δηλαδή το 90% της υπέρβασης καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών και το 10% που σχετίζεται με την αύξησξη του τζίρου της κάθε εταιρείας θα μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα. Από το 20% δε, θα εξαιρεθούν γενόσημα και φάρμακα off-patent, όσα δηλαδή έχουν χάσει την πατέντά τους.
Ακόμη, αναφορά έγινε στην υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για τη δημιουργία ενός φορέα για την προστασία από τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.
Τις φαρμακευτικές εταιρείες εκπροσώπησαν οι : Ολύμπιος Παπαδημητρίου (Πρόεδρος ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, (Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ), Θεόδωρος Τρύφων (Πρόεδρος ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος (Αντιπρόεδρος ΠΕΦ), Agata Jakoncic (Πρόεδρος PIF), Γιώργος Τουσίμης (Αντιπρόεδρος PIF) και Δημήτρης Γιαννακόπουλος (Πρόεδρος ΣΑΦΕΕ).
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται πως ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε τις προτεραιότητες της φαρμακευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ως βασικούς στόχους:
- Την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση σε φαρμακευτική φροντίδα όλων των πολιτών, που θα οδηγεί σε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
- Την αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων, δίνοντας έμφαση στην αξία της παρέμβασης (value based healthcare).
- Τη μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών μέτρων.
- Τη δημιουργία ενός φιλικού, βιώσιμου και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη φαρμακευτική βιομηχανία, που θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αύξηση της απασχόλησης.
- Την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής φαρμάκων.
- Σύγχρονα συστήματα καθορισμού τιμών και αποζημίωσης φαρμάκων – Διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.