Η πορεία του μέτρου του συμψηφισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) φαρμακευτικής δαπάνης με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ήδη από την πρώτη φάση εφαρμογής του φαίνεται πως δικαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης για διεύρυνση του.
Ειδικότερα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Υπουργείο Υγείας έγινε γνωστή η κυβερνητική πρόθεση αύξησης του ποσού συμψηφισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξάνει το ποσό του συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε να φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος 3ετίας.
Διαβάστε σχετικά: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Φάρμακο
Βάσει της ισχύουσας, πάντως, νομοθεσίας έχει προβλεφθεί ένα ποσό 50 εκατ. ευρώ για το 2019, ενώ για το 2020 ορίστηκε στα 100 εκατ. ευρώ και θα παρέμενε σταθερό έως και το 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 36 φαρμακευτικές εταιρείες κατέθεσαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης φακέλους δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 81,8 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα συμψηφισμού με το clawback για το περασμένο έτος.
Τα 81,8 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε 26,15 εκατ. ευρώ έργων έρευνας και ανάπτυξης φαρμακευτικών προϊόντων και 55,65 εκατ. ευρώ επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής.
Όπως προβλέπεται, όμως, βεβαιώθηκαν συμψηφισμοί 50 εκατ. ευρώ επιλέξιμων δαπανών για το 2019, με τη «ζυγαριά να γείρει» υπέρ των παραγωγικών επενδύσεων, αφού επιλέχθηκαν δαπάνες 27,63 εκατ. ευρώ, έναντι 22,37 εκατ. ευρώ δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, οι επενδύσεις σε R&D που κατατέθηκαν φαίνεται να συμψηφίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους, σε αντίθεση με τις παραγωγικές επενδύσεις, για τις οποίες βεβαιώθηκαν συμψηφισμοί κάτω του 50%.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες που συμψηφίζουν επενδύσεις με clawback
Σύμφωνα με βεβαιώσεις συμψηφισμών που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, οι εταιρείες που συμψηφίζουν παραγωγικές επενδύσεις είναι 18 επιχειρήσεις, ενώ R&D θα συμψηφίσουν παραγωγικές 32. Σε 14 ανέρχονται οι εταιρείες που συμψηφίζουν τόσο R&D όσο και παραγωγικές επενδύσεις.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO, καθώς φαίνεται να συμψηφίζει το μεγαλύτερο ποσό και στις δύο κατηγορίες. Ειδικότερα, 8 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές επενδύσεις και 1 σε έρευνα και ανάπτυξη.
Η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Boehringer, που έχει και ισχυρή παραγωγική λειτουργία στη χώρα μας, ακολουθεί, με 6,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούν παραγωγικές επενδύσεις.
Άλλη μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με έντονο ερευνητικό χαρακτήρα, η ΕΛΠΕΝ, συμψηφίζει 6 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών, τα 4,3 εκατ. ευρώ, να αφορούν σε επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.
Στα 4,33 εκατ. ευρώ για παραγωγικές επενδύσεις ανέρχεται ο συμψηφισμός της ελληνικής Uni-Pharma. Μια ακόμα ελληνική εταιρεία, η Ραφαρμ συμψηφίζει συνολικά 3,1 εκατ. ευρώ, με τα 2,3 εκατ. ευρώ να αφορούν R&D.
Η ΒΙΑΝΕΞ συμψηφίζει 2,8 εκατ. ευρώ, που είναι ισόποσα κατανεμημένα και στις δύο κατηγορίες επενδύσεων, ενώ 2,7 εκατ. ευρώ για παραγωγικές επενδύσεις θα συμψηφίσει η Bennett και περίπου 100 χιλιάδες ευρώ για R&D, ενώ 1,9 εκατ. ευρώ θα συμψηφίσει η Novartis για έρευνα και ανάπτυξη.