Τροχοπέδη στην είσοδο νέων, σημαντικών φαρμάκων συνεχίζει να αποτελεί τα τελευταία χρόνια και το τέλος εισόδου 25% που επιβάλλεται για την ένταξη των εν λόγω θεραπειών στο σύστημα αποζημίωσης.
Το εν λόγω «τέλος εισόδου» αποτελεί ένα υποχρεωτικό «ψαλίδισμα» 25% στην τιμή αποζημίωσης τους, που επιβάλλεται στα νεοεισερχόμενα φάρμακα για δύο χρόνια από την είσοδο τους.
Στην πράξη, λοιπόν, προκειμένου να εισέλθουν στη Θετική Λίστα, δηλαδή στον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται πρέπει να δεχθούν μια σειρά από περικοπές και μειώσεις. Εκ των μεγαλύτερνω από αυτές είναι το rebate εισόδου 25%, αλλά αφαιρείται και το συνολικό rebate 12% καθώς και clawback, που υπολογίζεται στο 30%, με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται περίπου στο 48% της τιμής παραγωγού. Μάλιστα, στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, από τα οποία αφαιρείται εξ ορισμού ένα 13,3%, τότε η τελική τιμή αποζημίωσης διαμορφώνεται σχεδόν στο 35% της τιμής παραγωγού.
Η αποτυχημένη συνταγή της εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τη δυσπραγία στο έργο των Επιτροπών Αξιολόγησης Φαρμάκων και Διαπραγμάτευσης είναι και ο λόγος που η χώρα έχει στερηθεί νέα καινοτόμα φάρμακα για περίπου 2,5 χρόνια.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Pharma Innovation Forum και Επικεφαλής της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου, Έλενα Χουλιάρα μιλώντας στο πλαίσιο του Health Innovation Conference τα τελευταία 2,5 χρόνια μόλις 9 νέα φάρμακα έχουν βρει το δρόμο τους έως τη θετική λίστα της αποζημίωσης. Σύμφωνα, δε, με μελέτης της EFPIA, του Ευρωπαϊκού Οργάνου των Φαρμακευτικών Εταιρειών, την περίοδο 2015-2018 από τις 172 εγκρίσεις φαρμάκων του EMA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μόλις 69 αποζημιώθηκαν στην Ελλάδα, 60 εξ αυτών το 2017.
Η εν λόγω συνταγή αποτελείται κυρίως από τις σημαντικές επιβαρύνσεις, σε ένα κλάδο που επλήγη από την κρίση και τις συνεπακόλουθες μειώσεις στο φαρμακευτικό προϋπολογισμό και συνεχίζει να πλήττεται από την ανεξέλεγκτη αύξηση του clawback (το ποσό της υπέρβασης της θεσμοθετημένης «κλειστής» φαρμακευτικής δαπάνης των 1,945 δισ. ευρώ, καταβάλλεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες) σε συνδυασμό με το απαγορευτικό 25% τέλος εισόδου.
Αξίζει να αναφέρουμε πως οι προβλέψεις θέλουν clawback και rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) να ξεπεράσουν φέτος το 1,8 δισ. ευρώ!
Το «αγκάθι» του 25% έγινε αντιληπτό άμεσα. Το συγκεκριμένο rebate, η υποχρεωτική έκπτωση 25% δηλαδή, θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι του 2017 και ευθύς εξαρχής έγινε αποδεκτή με ενστάσεις και διαμαρτυρίες. Σύντομα, ο προβληματικός του χαρακτήρας έγινε αντιληπτός και από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που το επέβαλλε και η δέσμευση για αφαίρεση ή αντικατάσταση του δεν άργησε να διατυπωθεί, χωρίς όμως να γίνεται πράξη.
Την ξεκάθαρη αντίθεση της με το τέλος εισόδου εξέφρασε από την πρώτη στιγμή η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Το Νοέμβριο ανακοινώθηκε πως το rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα θα καταργηθεί. Αλλά έκτοτε η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει τις φαρμακευτικές εταιρείες να πάρουν μια ανάσα, αλλά κυρίως θα ανοίξει περισσότερο το δρόμο για νέες, καινοτόμες, υψηλού κόστους αλλά και σημασίας για τους ασθενείς θεραπείες να αποζημιωθούν, αγνοείται…
Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η σχετική νομοθετική ρύθμιση ενδέχεται να εισαχθεί στο σχέδιο νόμου για την Αξιολόγηση των Δομών Υγείας, που θα κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση ίσως και αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, όσο το Υπουργείο δεν ξεκαθαρίζει το χρονοδιάγραμμα για τις όποιες αλλαγές το τέλος συνεχίζει να κρέμεται, ως άλλη «Δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τις συζητήσεις στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, για την είσοδο νέων φαρμάκων στα φαρμακεία και στην αποζημίωση.
Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση συμφωνιών το τελευταίο διάστημα, αλλά ιδίως για τις εταιρείες που επιθυμούν να εισάγουν για πρώτη φορά στη Θετική Λίστα θεραπείες τους το πεδίο παραμένει θολό. Υποχρεώνονται, όπως προβλέπει μέχρι ώρας η νομοθεσία, να συμφωνήσουν στο τέλος εισόδου 25% και μία μείωση τιμής αποζημίωσης που μπορεί να πέσει και κάτω από το 40% από την τιμή, αλλά ανησυχούν τι πρόταση θα χρειαστεί να καταθέσουν αν η Επιτροπή τους καλέσει αργότερα για νέες συζητήσεις στο πλαίσιο της θεραπευτικής ομάδας στην οποία ανήκουν.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες, κατά την τοποθέτηση του στο Health Innovation Conference, o πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου.
«Το τέλος εισόδου 25% συνεχίζει να ισχύει, αποτελώντας τροχοπέδη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Και μιλώντας για Διαπραγμάτευση θα πρέπει να σκεφτούν οι αρμόδιοι ότι οι αυξημένες προσδοκίες από τη διαδικασία είναι μακριά από τον ρεαλισμό – όταν επιστρέφει κανείς ήδη το 45% της τιμής ενός προϊόντος που λαμβάνει τιμή με βάση τις 2 χαμηλότερες της Ευρωζώνης, τι περιθώρια έχει κανείς για να διαπραγματευτεί περαιτέρω;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.