Η Sanofi είχε αναφέρει τον περασμένο Απρίλη ότι αν το εμβόλιο είναι επιτυχημένο, θα παραδοθεί στον κόσμο στο δεύτερο μισό του 2021. Ωστόσο, 3 μήνες αργότερα και όλα δείχνουν ότι έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να το παραδώσει στο πρώτο μισό του νέου έτους σε περίπτωση που λάβει την απαραίτητη έγκριση για την κυκλοφορία του.
Επιτάχυνση διαδικασιών
Όταν ο υπεύθυνος έρευνας της Sanofi, Τζον Ριντ, ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα που επιταχύνθηκε απάντησε το εξής: «Μας δόθηκαν σχετικές οδηγίες μετά το διάλογο που είχαμε με ρυθμιστικές αρχές».
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον κορονοϊό, ο οποίος έχει στερήσει τη ζωή σε πάνω από 469 χιλιάδες άτομα παγκοσμίως. Ας σημειωθεί ότι μόνο 2 φάρμακα έχουν δείξει να είναι αποτελεσματικά μετά από κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με COVID-19.
Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν μπει στην κούρσα παρασκευής του εμβολίου σε μαζική κλίμακα.
Η ταχύτητα έναντι της ποιότητας
Η Moderna βρίσκεται στην πρώτη θέση της κούρσας ενώ ακολουθούν η AstraZeneca που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η συμμαχία της Biontech με την Pfizer. Όλες τους ξεκίνησαν τις ανθρώπινες δοκιμές το Μάρτη.
Ο CEO της Sanofi, Πολ Χάντσον, είπε, πάντως ότι οι πρώτοι της κούρσας δεν έχουν διασφαλισμένη τη νίκη
«Υπάρχουν εταιρείες που κινούνται πιο γρήγορα. Ας είμαστε σαφείς, όμως, Η ταχύτητα έχει 3 ελαττώματα. Χρησιμοποιούν προϋπάρχουσα δουλειά σε πολλές υποθέσεις SARS. Είναι πιθανό να μην είναι τόσο αποτελεσματικό. Δεν υπάρχει εγγύηση για την προμήθεια σε μεγάλες ποσότητες. Η πιθανότητα επιτυχίας για τη Sanofi είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλου».
Τα συγκεκριμένα λόγια βρίσκονταν σε αρμονία με τα αντίστοιχα του συνεργάτη της Sanofi. Ειδικότερα, ο ιατρικός υπεύθυνος της GSK είπε ότι δίνεται προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.
Οι 2 εταιρείες που συνεργάζονται προετοιμάζουν 2 εμβόλια. Το ένα χρησιμοποιεί μία ενισχυτική ουσία που θα τονώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το δεύτερο βασίζεται στη τεχνολογία mRna που χρησιμοποιεί και η Moderna.
Οι κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου αναμένονται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη. Οι δοκιμές του άλλου στα τέλη του χρόνου. H Sanofi υποστηρίζει ότι έχει την ικανότητα να παράγει 1 δισεκατομμύριο δόσεις το χρόνο του πρώτου εμβολίου και 360 εκατομμύρια δόσεις του mRna εμβολίου.
ΠΗΓΗ: https://reut.rs/2zVghSS