Μετά την απόφαση των ΗΠΑ, να στηρίξουν την πρόταση άρση της πατέντας για τα εμβόλια COVID προκλήθηκαν αρκετές αντιδράσεις. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων απαρίθμησε με πρόσφατη τοποθέτησή της τους μεγαλύτερους κινδύνους από την άρση των πατεντών στα εμβόλια COVID.
Ειδικότερα, η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), Nathalie Moll, εξήγησε για ποιο λόγο η άρση της πατέντας θέτει σε κίνδυνο την καταπολέμηση της πανδημίας.
- κίνδυνος παραγωγής φτωχής ποιότητας ή ακόμα και πλαστών εμβολίων
- αφαίρεση κινήτρων επένδυσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες για την καταπολέμηση της COVID
- μη αντίδραση σε μελλοντικές πανδημίες
ΣΦΕΕ: Η άρση της πατέντας είναι μία λανθασμένη απάντηση
Ο Σύλλογος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας συμφωνεί με την EFPIA ότι η άρση των πατεντών δεν είναι η σωστή κίνηση.
Αντιθέτως, η λύση στο πρόβλημα είναι η ενίσχυση των συνεργασιών εντός του υπάρχοντος παραγωγικού δυναμικού, η εξάλειψη των εμπορικών φραγμών και η αντιμετώπιση των εμποδίων στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και της έλλειψης πρώτων υλών.
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σχολίασε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Φαρμακοβιομηχανία σημειώνει ότι η πρόταση για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι μια λανθασμένη απάντηση σε ένα περίπλοκο πρόβλημα. Η πραγματική πρόκληση για την ενίσχυση της παραγωγής είναι η ενίσχυση των συνεργασιών εντός του υπάρχοντος παραγωγικού δυναμικού, η εξάλειψη των εμπορικών φραγμών και η αντιμετώπιση των εμποδίων στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και της έλλειψης πρώτων υλών. Παράλληλα πρέπει να δοθεί άμεση λύση για χώρες όπως η Ινδία, που η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία. Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει νέες συμφωνίες και συνεργασίες για να διασφαλίσουν τη μέγιστη παραγωγή εμβολίων, αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων που χορηγούνται στους πληθυσμούς.
Στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού και να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ανοσοποίηση του πληθυσμού το συντομότερο, ώστε να περιοριστεί η πανδημία COVID-19.»