Η συμβολή του κλάδου των φαρμακευτικών εταιρειών στην Υγεία και στην Οικονομία εξετάστηκε στο πλαίσιο συζήτησης την τελευταία ημέρα του Πανελλήνιου Συνέδριου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας. Χαμένη ευκαιρία τόσο για τους ασθενείς και τους γιατρούς όσο και για την οικονομία, η αδυναμία ευρύτερης επένδυσης στις κλινικές μελέτες.
Όπως τόνισε η Έλενα Χουλιάρα, μέλος Δ.Σ. ΣΦΕΕ και πρόεδρος και Δ.Σ. της AstraZeneca τόνισε πως η πανδημία ανέδειξε την αξία της καινοτομίας και της φαρμακευτικής έρευνας.
Η φαρμακευτική βιομηχανία αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη Κλινικών μελετών εν μέσω πανδημίας:
- Έρευνα σε νέες & υπάρχουσες θεραπείες
- Συνεχής παροχή δεδομένων από κλινικές μελέτες σε κυβερνήσεις, εταιρείες & κοινό
- Επιτάχυνση έρευνας και ανάπτυξης αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων
- Ανάπτυξη & διάθεση διαγνωστικών τεστ
- Διασφάλιση επάρκειας σε απαραίτητα φάρμακα και εμβόλια
- Αύξηση γραμμών παραγωγής για υποψήφια εμβόλια & θεραπείες
- Στήριξη συστημάτων υγείας
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της φαρμακευτικής έρευνας και των κλινικών μελετών πραγματοποιούνται μέσα στην πανδημία:
- 137 μελέτες για COVID-19
- 373 παρεμβατικές κλινικές μελέτες
- 645 παρεμβατικές κλινικές μελέτες χρηματοδοτούμενες από την φαρμακοβιομηχανία
«Η κλινική έρευνα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για χώρα μας, πάνω και πέρα από τη αξία που προσφέρει από τα αποτελέσματα της», ανέφερε η κ. Χουλιάρα προσθέτοντας η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσελκύοντας περίπου 200 Κλινικές Μελέτες ετησίως.
Όπως εξήγησε, αποτέλεσμα είναι η χώρα να απορροφά μόλις 0,14% των επενδύσεων της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, με μόλις 51 εκατ. ευρώ το 2018.
Πρόκειται για χαμένη ευκαιρία τόσο για τους ασθενείς και τους γιατρούς όσο και για την οικονομία, σημείωσε η κ. Χουλιάρα.
Μελέτη υπολόγισε πως αν η χώρα μας απορροφούσε αυτό που της αναλογεί με βάση τους μέσους όρους στις επενδύσεις στις κλινικές μελέτες, δηλαδή περίπου 250 εκατ. ευρώ, θα είχε πολλαπλασιαστικό όφελος στο ΑΕΠ 1,1 δις. ευρώ, θα απέφερε φορολογικά έσοδα 270 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν. 23.000 νέες θέσεις εργασίας
Η πρόεδρος της AstraZeneca παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για προσέλκυση επενδύσεων σε κλινικές μελέτες και βελτίωση της διαδικασίας διεξαγωγής τους:
- Κίνητρα στους Διοικητές των νοσοκομείων
- Γραφείο κλινικών μελετών στα νοσοκομεία και στο Υπουργείο Υγείας (one stop shop)
- Απλούστευση και ομογενοποίηση της διαδικασίας των κλινικών μελετών
- Άμεση επίλυση προβλημάτων-πλαίσιο με τις μη παρεμβατικές μελέτες
- Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας-μητρώο για καταγραφή κλινικών μελετών και δυνατότητα ταυτόχρονης υποβολής στη ΓΓΕΤ (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας)
- Υιοθέτηση καλών πρακτικών από άλλες χώρες της ΕΕ στην προσέλκυση κλινικών μελετών και τη διαδικασία διεξαγωγής τους
Από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Ραγκούσης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΣΦΕΕ και επικεφαλής της Pfizer στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη συμβολή του κλάδου του φαρμάκου.
Σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 6,9 δισ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ το 2018, όπως ανέφερε.
Η άμεση επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας από τον κλάδο φαρμάκου εκτιμάται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η έμμεση επίδραση ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ.
«Για κάθε ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου δημιουργούνται άλλα 3,1 ευρώ ΑΕΠ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιρειών εκτιμάται σε 136 χιλ. θέσεις εργασίας ή 3,6% της συνολικής απασχόλησης
Συγκεκριμένα, κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζει άλλες 3 θέσεις απασχόλησης συνολικά στην οικονομία.
Κρίσιμα ζητήματα στην εποχή του κορονοϊού κατά τον κ. Ραγκούση είναι:
- Ανάγκη επανεξέτασης προϋπολογισμών υγείας-φαρμάκου: όριο και συνυπευθυνότητα στο μηχανισμό επιστροφών
- Αύξηση του ποσού για συμψηφισμό μέρους του clawback με επενδύσεις είτε στην παραγωγή είτε στην Ε&Α
- Smart health: Κέντρα Αριστείας σε Real World Evidence Data, εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, εξατομικευμένη διαγνωστική
Επενδυτικά προγράμματα 1,5 δισ. ευρώ στα σκαριά
Στοιχεία για τις επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών παρέθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κΘεόδωρος Τρύφων.
Όπως ανέφερε, ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες είναι διατεθειμένες να υλοποιήσουν έως το 2024, επενδυτικά προγράμματα τα οποία προσεγγίζουν τα 1,5 δισ. ευρώ , εφόσον εξελιχθεί περαιτέρω η διαδικασία συμψηφισμού του clawback με επενδυτικές δαπάνες σε παραγωγή αλλά και έρευνα και φυσικά εξασφαλιστεί ένα σταθερό περιβάλλον.
Συνολικά το διάστημα 2019-2024 θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 1.452 εκατ. ευρώ από ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το κίνητρο του συμψηφισμού επενδυτικών δραστηριοτήτων με το clawback ήταν σχετικά μικρό το 2019, κατατέθηκαν 36 ερευνητικές προτάσεις, ενώ για το 2020 ανέρχονται σε 40, σύμφωνα με την ΠΕΦ.
Πρόσθεσε ότι, αυτή τη στιγμή οι υφιστάμενες παραγωγικές υποδομές αντιστοιχούν σε 40 εργοστάσια από 21 εταιρείες.
«Μέσα στην επόμενη τριετία, στη βάση ότι θα έχουμε ένα σταθερό πλαίσιο από την πολιτεία και ότι υπάρχει ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστικοί, δηλαδή να χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπου δημιουργούν κάποια προστιθέμενη αξία σε παλιά φάρμακα, 12 νέα εργοστάσια έχουν σχεδιαστεί να δημιουργηθούν από εταιρείες», σημείωσε ο κ. Τρύφων.
«Επίσης έχουμε 23 ερευνητικά κέντρα εκ των οποίων 18 από αυτά θα είναι εξέλιξη ήδη υπαρχόντων όσον αφορά τις ερευνητικές προσπάθειες από ελληνικές και ξένες εταιρείες. Αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά», πρόσθεσε.