Ενδεικτικά της ανεπάρκειας του προϋπολογισμού για τα φάρμακα των τελευταίων ετών είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην ημερίδα του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), με θέμα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση».
Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων για να καταστεί βιώσιμη η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να ενισχυθεί κατά 51,2% ή 1,3 δισ. ευρώ έως το 2023. Σύμφωνα με σημεία μελέτης της Deloitte για το φαρμακευτικό κλάδο, που βασίζεται σε στοιχεία του ΙΟΒΕ και του ΟΟΣΑ, αν αυξηθεί σε αυτά τα επίπεδα η δαπάνη τότε το clawback από 1,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται για φέτος θα μηδενιστεί, ενώ το rebate θα παραμείνει στα περίπου 600 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, βέβαια, δεν θα αυξηθούν οι συνολικές δαπάνες για φάρμακα -ιδιωτικές και δημόσιες- αλλά θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα κατά 5 με 5,1 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης θα επιτρέψει «να φέρουμε καινούρια, καινοτόμα φάρμακα στη χώρα, τα οποία αυτή τη στιγμή συνωστίζονται στους διαδρόμους των επιτροπών ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης», όπως ανέφερε.
Η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε σε 37% το 2019. Εκτιμάται, δε, ότι σύντομα ο κλάδος θα καταβάλει περισσότερα από το κράτος για τη φαρμακευτική περίθαλψη, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. «Χωρίς την έξτρα χρηματοδότηση τώρα, δεν θα προλάβουμε εμείς να δούμε τα διαρθρωτικά μέτρα» συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις, ίσως και κλείσιμο εταιρειών.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε πως η Ε.Ε πρέπει να διαθέτει έναν ενισχυμένο ρόλο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ως προς την επάρκεια κρίσιμων προϊόντων, όπως το υγειονομικό υλικό και τα φάρμακα μέσα στην Ευρώπη.
«Το να υπάρχει εξάρτηση από τρίτες χώρες είναι κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όχι μόνο σε περιόδους πανδημίας» πρόσθεσε. «Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει κάθε κράτος να δει πώς τοποθετείται στην κάλυψη, την επάρκεια και την πρόσβαση των πολιτών» στη φαρμακευτική περίθαλψη, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση αναπτυξιακά που μπορεί να δημιουργηθεί.
«Πρέπει να μπουν κριτήρια», σημείωσε στη συνέχεια ο κ.Τρύφων αναφερόμενος στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων για την υγεία συμπληρώνοντας ότι «ο τρόπος που πληρώνει αυτή τη στιγμή η φαρμακοβιομηχανία, είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός» με βάση την αναλογικότητα.
«Θεωρούμε ότι πληρώνουμε ποσά τα οποία δε μας αναλογούν και αυτό είναι αντισυνταγματικό και αυτό πρέπει η κυβέρνηση να το λύσει. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε εμείς ούτε τα εμβόλια ούτε τους ανασφάλιστους και πρέπει να γίνουνε κάποια πράγματα σ' αυτό το πεδίο», εξήγησε.
Μάλιστα, εκτίμησε πως αν δεν υπήρχε το clawback, οι επενδύσεις στον τομέα του φαρμάκου θα ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ. Το 2ο εξάμηνο του 2019 υποβλήθηκαν 36 επενδυτικά προγράμματα αξίας 80 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο του συμψηφισμού επενδύσεων - clawback.