«Περισσότερες από 100 ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μελέτες για τα εμβόλια. Οι μελέτες περιλαμβάνουν φάση 1 και φάση 2 στρατηγικής. Στη φάση 1 έχουμε μελέτες που αφορούν πληθυσμό εθελοντών, οι οποίοι παίρνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου με στόχο να ανιχνευθούν αντισώματα ή παρενέργειες από τη χορήγηση των εμβολίων. Όταν αυτές οι φάσεις 1 και 2 ολοκληρωθούν προχωράμε στη φάση 3 που γίνεται σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, στην οποία εξετάζουμε τη χορήγηση εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες με τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.
Επτά από τα περίπου 100 υποψήφια εμβόλια είναι σε κλινική φάση 1 και 2. Αυτές οι μελέτες εξετάζουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου σε υγιείς εθελοντές και εξετάζουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Αρκετές περισσότερες μελέτες φάσεως 1 θα αρχίσουν σύντομα.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις μελέτες γίνεται μία τεράστια προσπάθεια όχι ανταγωνισμού αλλά συνένωσης των επιστημονικών προσπαθειών στο κοινό στόχο του να βρεθεί ένα κατάλληλο εμβόλιο. Έχει ήδη αρχίσει η ευρωπαϊκή συζήτηση, η οποία αφορά τα εμβόλια και αφορά τη χρήση τους σε ομάδες προτεραιότητας του πληθυσμού, που κατά πάσα πιθανότητα να έχουν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους».
Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε ότι «αυτήν την στιγμή παρά κάποια θετικά αρχικά στοιχεία από κάποιες επιστημονικές ομάδες όπως η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δεν μπορούμε να προβλέψουμε πoιο θα είναι το ασφαλέστερο ή το αποτελεσματικότερο. Η επιστημονική κοινότητα σε μια μη ανταγωνιστική κοινή επιστημονική προσπάθεια παλεύει για τον κοινό αυτό στόχο».