Εκεί θα βρεθούν με καταξιωμένους γυμναστές που θα τους δείξουν πως τα 20 λεπτά συστηματικής άσκησης είναι αρκετά για να μειώσουν την πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο .
Με αφορμή τη δράση «βάλε Στόχο την Κίνηση», ο περιβάλλοντας χώρος της Μαρίνας Φλοίσβου θα διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει την ολοήμερη δράση άσκησης . Θα στηθούν εξέδρες και θα υπάρχουν τα απαραίτητα στρώματα ώστε οι καθηγητές σωματικής δραστηριότητας να πραγματοποιήσουν διαφορετικά προγράμματα για κάθε ηλικιακό γκρουπ και επίπεδο φυσικής κατάστασης.
Η Δράση θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της EUROBANK, η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ κααι οι ώρες της δράσης θα είναι: 9π.μ – 2μ.μ
Οι γυμναστές που θα σας περιμένουν να περάσετε ένα όμορφο πρωινό είναι οι:
- Σπύρος Βαρότσης @spirosvcoach
- Μάντη Περσάκη @mandypbm
- Ομάδα Concept studio One @studiooneofficial
- Πέπη Κουάκη
Ο «Στόχος – Πρόληψη» τα τελευταία είκοσι χρόνια εφαρμόζει καινοτόμες καμπάνιες για την ενημέρωση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, καθώς οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η συστηματική σωματική δραστηριότητα μειώνει τις πιθανότητες νόσησης από πολλές μορφές καρκίνου.
Γιατί λέμε «ναι» στην πρόληψη
Ο καρκίνος είναι η 2η κύρια αιτία θνησιμότητας στην ΕΕ μετά από καρδιαγγειακά νοσήματα με 3,5 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις ετησίως και 1,3 εκατομμύρια θανάτους (το 25% όλων των θανάτων). Η πρόβλεψη είναι ότι έως το 2035 οι περιπτώσεις καρκίνου θα έχουν διπλασιαστεί σε αριθμό και ο καρκίνος θα γίνει κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Έτσι, από το 2002, οι συστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο προτρέπουν τις γυναίκες να επιδίδονται σε τακτική σωματική άσκηση.
Σωματική άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα
Πολλοί γνωρίζουμε ότι η τακτική φυσική άσκηση κρατάει υγιή την καρδιά μας. Το καλό είναι ότι μειώνει και τον κίνδυνο να αναπτύξουμε καρκίνο. Εκτός του ότι μας βοηθάει να μη βάζουμε κιλά, οι έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα από μόνη της βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου. Κάντε, λοιπόν, την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς σας. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι, ξεκινήστε με μία μέτριας έντασης δραστηριότητα για 30 λεπτά κάθε μέρα. Να θυμάστε ότι όσο λίγο και να ασκείστε είναι προτιμότερο από το να μην το κάνετε καθόλου. Μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά σιγά μέχρι να καταφέρετε να κάνετε μισή ώρα άσκησης. Όσο περισσότερο ασκείστε κάθε μέρα, τόσο μειώνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου.
Το απαραίτητο επίπεδο σωματικής άσκησης ορίζεται στις τρεις φορές την εβδομάδα για μισή ώρα. Με μέτριας έντασης δραστηριότητα, δηλαδή, οτιδήποτε κάνει την καρδιά σας να χτυπά λίγο πιο γρήγορα και εσάς να αναπνέετε πιο βαθιά, όπως για παράδειγμα το έντονο περπάτημα. Υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι να βάλετε τέτοιες δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας, έτσι δεν θα χρειάζεται να βρίσκετε ένα ξεχωριστό μισάωρο από το πρόγραμμά σας κάθε μέρα για να ασκηθείτε. Μπορείτε, επίσης, να σπάτε αυτό το μισάωρο σε μικρότερα κομμάτια μέσα στην ημέρα, καθώς ο συνολικός χρόνος άσκησης είναι αυτός που μετράει. Μερικά παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι:
- Κολύμπι,
- Χορός,
- Ζωηρό περπάτημα μέχρι τη στάση του λεωφορείου ή του τρένου,
- Ποδήλατο μέχρι τα κοντινά μαγαζιά,
- Οι δουλειές του σπιτιού, όπως είναι το σκούπισμα,
- Η δουλειά στον κήπο, όπως είναι το μάζεμα των ξερών φύλλων.
Πώς συνδέεται η σωματική άσκηση με την πρόληψη του καρκίνου;
Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση βοηθάει να κρατήσουμε τις ορμόνες του σώματός μας σε υγιή επίπεδα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί, όταν κάποιες ορμόνες είναι σε υψηλά επίπεδα, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου.
Η σωματική άσκηση μπορεί, επίσης, να κάνει πιο ανθεκτικό το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να κρατάει το πεπτικό μας σύστημα υγιές και μας επιτρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό χωρίς να βάζουμε βάρος.
Καρκίνος του Μαστού: Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 2.1 εκατομμύρια νέων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού (περίπου 1 στις 4 περιπτώσεις καρκίνου σε γυναίκες). Πρόκειται για τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, ειδικά στον Δυτικό Κόσμο. Στις 27 χώρες της ΕΕ καταγράφηκαν πάνω από 355.000 νέα περιστατικά το 2020 ενώ, στην Ελλάδα το 2020 καταγράφηκαν 7.772 νέα περιστατικά με καρκίνο του μαστού δηλαδή το 27,5% όλων των διαγνώσεων με καρκίνο. Οι κληρονομικοί και οι γενετικοί παράγοντες αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% έως 15% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.
Ο καρκίνος του προστάτη: Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο 2ος δεύτερος πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος καρκίνου στους άντρες και αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα άντρες θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του καρκίνο του προστάτη. Όμως, παρά τη συχνότητά του, μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένο για τις ενδείξεις ή τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ενώ αποφεύγει να συζητήσει σχετικά με αυτό με τους γιατρούς του ή να κάνει τακτικά προληπτικές εξετάσεις. Ωστόσο, το κλειδί για την ασθένεια αυτή είναι η έγκαιρη διάγνωση, χάρη στην οποία οι πιθανότητες επιβίωσης και καλύτερης εξέλιξης της νόσου αυξάνονται σημαντικά.