Τον έντονο προβληματισμό του για την ένταξη μόλις μίας νέας δραστικής ουσίας, μεταξύ των 195 συσκευασιών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, που εντάχθηκαν στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων.
Αν και χαιρετίζει την αναθεώρηση του καταλόγου, γνωστού και ως «Θετική Λίστα», την «πρώτη ουσιαστική αναθεώρησή του εδώ και 2 χρόνια», το PhRMA Innovation Forum, σημειώνει πως η απουσία νέων, καινοτόμων φαρμάκων προκαλεί ανησυχίες για την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε σύγχρονες θεραπείες.
Εκπροσωπώντας 26 μεγάλες εταιρείες που στηρίζουν την καινοτομία στη φαρμακευτική βιομηχανία, το PhRMA Innovation Forum σημειώνει πως δεκάδες αιτήματα ένταξης νέων, καινοτόμων φαρμάκων εκκρεμούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ τις 180 ημέρες, που προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Διαβάστε επίσης : Σε κίνδυνο η επάρκεια εμβολίων και τα εκατομμύρια που «πηγαίνουν στράφι»
«Σε αυτό το χρονικό διάστημα που η κοινωνία μας δοκιμάζεται έντονα λόγω της πανδημίας του COVID-19, η πρόσβαση στην πιο σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή δύναται να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτροπή νοσηλειών και επισκέψεων στις δομές υγείας της χώρας, θωρακίζοντας ουσιαστικά το σύστημα υγείας μας», αναφέρει ανακοίνωση του Forum.
Ο φορέας εκπροσώπησης των καινοτόμων φαρμακευτικών επιχειρήσεων, λοιπόν καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και των σχετικών Επιτροπών «να κινητοποιηθούν άμεσα και να προχωρήσουν στην ένταξη νέων δραστικών ουσιών και ενδείξεων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
Όπως σημειώνουν, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για την εξομάλυνση της κατάστασης είναι η κατάργηση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, «μια κατάργηση που είχε εξαγγελθεί τόσο από την προηγούμενη όσο και από την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά προς το παρόν δεν έχει νομοθετηθεί. Οι υπέρμετρες καθυστερήσεις της τελευταίας διετίας πρέπει να έρθουν σε ένα τέλος προς όφελος των Ελλήνων ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας».