Διατάξεις που θα επιδιώκουν στον εξορθολογισμό της αυτόματης επιστροφής (clawback) στο νοσοκομειακό φάρμακο, αλλά και στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω της αναδιοργάνωσης της Επιτροπής παρακολούθησής της, θα περιλαμβάνει το επικείμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και διάταξη που θα χαμηλώνει το όριο εξαίρεσης από το clawback.
Ειδικότερα, τα νοσοκομειακά φάρμακα που θα εξαιρούνται από την καταβολή μειωμένου ή μηδενικού clawback θα είναι εκείνα με τιμή χαμηλότερη των 15 ευρώ, από 30 ευρώ που ισχύει έως σήμερα. Όσα έχουν τιμή έως 5 ευρώ δεν θα καταβάλλουν clawback, ενώ εκείνα με τιμή από 5,01 ευρώ έως 15 ευρώ θα πληρώνουν έως και το 20% της προκαλούμενης υπέρβασης.
Μάλιστα, ο νέος τρόπος υπολογισμού θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του 2023.
Μεταξύ των διατάξεων δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Σε ό,τι αφορά βέβαια το ύψος του προϋπολογισμού του 2023, αναμένεται και η έκδοση υπουργικής απόφασης για την αύξηση σε αντιστοιχία με την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και η κατανομή ανά κανάλι διάθεσης φαρμάκων, με τα νοσοκομεία να ελκύουν μεγαλύτερα ποσά.
Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης
Όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του νομοσχεδίου στο Μαξίμου, απαραίτητη κρίθηκε και η αναδιοργάνωση της Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες εξορθολογισμού της δαπάνης, με τη νέα ρύθμιση να επιδιώκει να επιλύσει νομικά κωλύματα, τα οποία εμπόδιζαν τη διάθεση απαραίτητων για τη λειτουργία της πληροφοριών και στοιχείων.
Το σχέδιο νόμου του Υπ. Υγείας αναμένεται να περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για:
- τη διασφάλιση της συνέχισης της αποτελεσματικής λειτουργίας των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω της διατήρησης στο Ε.Σ.Υ. έμπειρων στελεχών,
- την αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας,
- τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στο καθεστώς απασχόλησης των ειδικευόμενων οδοντιάτρων, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση των οδοντιατρικών ειδικοτήτων,
- τη φορολόγηση εισοδημάτων προσωπικού κλάδου Βιοϊατρικών Επιστημών που συμμετέχει στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. καθώς και στη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας,
- την προστασία της δημόσιας υγείας, μέσω της διασφάλισης της αδιάλειπτης προμήθειας αντιδραστηρίων αιμοδοσίας με συνοδό εξοπλισμό για τον έλεγχο του αίματος με τη μέθοδο της μοριακής τεχνικής νουκλεϊκών οξέων - ΝΑΤ, ο οποίος είναι αναγκαίος για το προς μετάγγιση αίμα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας,
- την ενίσχυση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και στη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Υπηρεσιών του
- τη διευκόλυνση της εφαρμογής του ν. 5129/2024 περί ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Σημειώματα νοσοκομειακού clawback
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη εβδομάδα θα σημάνει και την έναρξη αποστολής των σημειωμάτων για το clawback για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του πρώτου εξαμήνου του 2023. Ο υπολογισμός της υποχρεωτικής επιστροφής, όμως, θα γίνει με τους κανόνες που ισχύουν σήμερα.
Τα σημειώματα για το δεύτερο εξάμηνο, που αναμένονται σε περίπου ένα μήνα, θα υπολογιστούν με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν με την ψήφιση της διάταξης για τη μείωση του ορίου μερικής ή πλήρους εξαίρεσης στα 15 ευρώ. Στα σημειώματα αυτά θα προβλεφθούν και οι διορθώσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2023, δεδομένου ότι η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ, ενώ αλλαγές μπορεί να προκύψουν και από την αυξηση του προϋπολογισμού βάσει ΑΕΠ.