Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων έχει αναλάβει, όπως δείχνουν τα στοιχεία, σημαντικό μερίδιο από τις προσπάθειες του Υπ. Υγείας για εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, την εξοικονόμηση πόρων.
Το εργαλείο των διαπραγματεύσεων μειωμένων τιμών αποζημίωσης για τα φάρμακα φαίνεται πως συνεχίζει να αποδίδει, με την επιτροπή να καταγράφει εξοικονομήσεις κοντά στα 700 εκατ. ευρώ από τις συμφωνίες εμπιστευτικών εκπτώσεων, ενώ οι κλειστοί προϋπολογισμοί ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.
Το ποσό των εξοικονομήσεων σημαίνει και απομείωση του clawback, αλλά για τις φαρμακευτικές εταιρείες αυτό είναι μια τεχνητή μείωση στην πράξη, αφού το ποσό που θα κατέβαλλαν σε clawback υπολογίζεται ως υποχρεωτική έκπτωση κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα, πάντως, με το Υπ. Υγείας, σε κλειστούς προϋπολογισμούς αντιστοιχεί περίπου το 39% της συνολικής δαπάνης για τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΠΥ.
Για την ακρίβεια, από τις εκτιμήσεις διαπιστώνεται μια συνολική εξοικονόμηση περίπου 710 εκατ. ευρώ για την περσινή χρονιά.
ΕΟΠΥΥ
Το όφελος για τον ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο τα δεδομένα είναι ακριβή, είναι αυξανόμενο, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Μη Εκτελεστική Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και Πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Dr Κωνσταντίνα – Βασιλική Γκογκοζώτου.
Πρόκειται για ποσά που προκύπτουν τόσο από κλειστούς προϋπολογισμούς όσο και από τις εμπιστεύτηκες εκπτώσεις (χωρίς το rebate, ως νομοθετημένη έκπτωση).
Ειδικότερα προκύπτει εξοικονόμηση:
2020, 81 εκατ. ευρώ
2021, 159 εκατ. ευρώ
2022, 424 εκατ. ευρώ
2023, η αρχική εκτίμηση κάνει λόγο 520 εκατ. ευρώ, αλλά προβλέπεται εξοικονόμηση άνω των 550 εκατ. ευρώ
Δημόσια Νοσοκομεία
Εκτιμήσεις για την εξοικονόμηση μπορούν να υπάρχουν για τη φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς απουσιάζουν προς το παρόν ακριβή στοιχεία.
Παρόλα αυτά εκτιμάται εξοικονόμηση από κλειστούς προϋπολογισμού ανά έτος:
2021, 22 εκατ. ευρώ
2022, 104 εκατ. ευρώ
2023, 140 εκατ. ευρώ
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, βάσει των προϋπολογισμών που ισχύουν για την κατανομή του οφέλους στον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούσε να γίνει μια ασφαλής πρόβλεψη για το πρόσθετο όφελος από τις εμπιστευτικές εκπτώσεις στην δαπάνη των νοσοκομείων της τάξης των 3 εκατ. ευρώ το 2021, των 15 εκατ. ευρώ το 2022 και 21 εκατ. ευρώ το 2023.
Ακριβή στοιχεία θα είναι διαθέσιμα με την πλήρη εκκαθάρισ των ετών αυτών μετά την εφαρμογή των συμφωνιών από τη διεύθυνση οικονομικών του Υπουργείου Υγείας και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).
Η επόμενη μέρα
«Κατά τα έτη 2024 και 2025, θα προστεθούν κι άλλοι κλειστοί οι προϋπολογισμοί και ειδικά για τον ΕΟΠΠΥ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους και ιδιωτικά φαρμακεία) καθώς συμφωνίες για σημαντικές κατηγορίες λήγουν 30 Ιουνίου 2024 και επίκειται επαναδιαπραγμάτευση», δηλώνει η κα Γκογκοζώτου.
Όπως εξηγεί, «ο στόχος που έχει τεθεί στην επιτροπή διαπραγματεύσεις τιμών φαρμάκων είναι να διαμορφωθούν κλειστοί προϋπολογισμοί για όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες. Άρα θα υπερβούν σίγουρα το ποσό του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Επίσης, περίπου το 36% της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΠΥ, (ΦΥΚ και ιδιωτικά φαρμακεία) ήταν σε κλειστούς προϋπολογισμούς την προηγούμενη διετία, ενώ για τα νοσοκομεία από το περίπου 5% το 2020, πλέον σε κλειστούς προϋπολογισμούς αντιστοιχεί το περίπου 57% της συνολικής νοσοκομειακής δαπάνης».