Η συζήτηση επικεντρώνεται στην κοινωνική πολιτική και οι υπουργοί συζητούν την ευρωπαϊκή οδηγία για τα συμβούλια εργασίας, την οδηγία για την ίση μεταχείριση και την κοινωνική διάσταση της εσωτερικής αγοράς. Κατά τη δεύτερη ημέρα με επίκεντρο την υγεία, οι υπουργοί συζητούν τη φαρμακευτική δέσμη, τους καρκίνους που προλαμβάνονται με εμβόλια και την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ομολόγων του ο Έλληνας υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα είναι κάτι που μας αφορά όλους και αποτελεί υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση». Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συζητηθεί η πρόταση του Συμβουλίου, την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα, που αφορά στην αντιμετώπιση καρκίνου με εμβολιασμό.
Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Σήμερα, εδώ στο Λουξεμβούργο, έχουμε μία από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μιλήσουμε για το πώς θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα είναι κάτι που μας αφορά όλους και αποτελεί υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Θα μιλήσουμε για την πρόταση του Συμβουλίου, την οποία υποστηρίζουμε, για τον εμβολιασμό για τον καρκίνο που μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω εμβολιασμού, αλλά και την ηπατίτιδα Β, αλλά θα μιλήσουμε για το πώς η φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξασφαλίσει την καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρόσβαση στα φάρμακα. Νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση».
Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη διάρκεια προστασίας των δεδομένων των φαρμάκων ο υπουργός είπε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε το ισχύον πλαίσιο των οκτώ και 11 ετών και να μην αλλάξει. Και θα εξηγήσουμε στο Συμβούλιο το λόγο».
Τη θέση αυτή εξέφρασε στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΦΕΕ και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Γεωργιάδη στο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας. Συγκεκριμένα, ο κ. Αγγελής, ερωτηθείς σχετικά είχε τονίσει τα εξής: «Η Κομισιόν είπε να μειώσουμε την προστασία από τα οκτώ στα έξι χρόνια. Τι είπε το Ευρωκοινοβούλιο; Να πάμε στα επτάμιση. Τι λέμε εμείς; Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε το ισχύον καθεστώς στα 8 χρόνια, αλλά συμφωνούμε με την εισήγηση της Επιτροπής για μέγιστο περιθώριο προστασίας στα 11 χρόνια».