Τα ανοικτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η φαρμακευτική αγορά βρίσκονται στο επίκεντρο συναντήσεων που έχει ο ΣΦΕΕ με υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και τις ηγεσίες σημαντικών φορέων, όπως η Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας μελέτης του ΙΟΒΕ η οποία γίνεται με τη συνεργασία του ΣΦΕΕ, «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2023»αρουσίασης της ετήσιας μελέτης του ΙΟΒΕ η οποία γίνεται με τη συνεργασία του ΣΦΕΕ, «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2023», η πρώτη συνάντηση έγινε ήδη με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο την περασμένη εβδομάδα. Εκ των βασικών θεμάτων συζήτησης ήταν το επενδυτικό clawback και η επόμενη φάση του.
Ο ΣΦΕΕ συνομίλησε και με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, ενώ αυτή την εβδομάδα θα συναντηθεί και με τον Αδ. Γεωργιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη το πρωί και στην ατζέντα περιλαμβάνονται όλα τα κρίσιμα ζητήματα, με κυριάρχα την υποχρηματοδότηση του προϋπολογισμού για το φάρμακο, την υπέρβαση της δαπάνης, και τα εμπόδια για την εισαγωγή νέων θεραπειών, αλλά και το επενδυτικό clawback.
Αγκάθι παραμένει η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, η πορεία της οποίας το 2023 παραμένει εν πολλοίς άγνωστη. Η έκδοση των σημειωμάτων για τα ποσά της υπέρβασης (clawback) που θα κληθούν να καταβάλουν οι εταιρείες για τη νοσοκομειακή δαπάνη του 2023 και η οποία εκκρεμμεί παρότι βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 εκτιμαται ότι ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις του κλάδου να κλείσουν την οικονομική χρήση του περασμένου έτους.
Σύμφωνο Συνεργασίας
Στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης και Φαρμακοβιομηχανίας.
"Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε επί της αρχής που μπορούμε να προσεγγίσουμε. Γιατί να κάνουμε μια πρόταση η οποία θα απέχει χιλιόμετρα από τη σκέψη του Υπουργείου, δεν θα βοηθήσει κανέναν", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου κατά την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ.
"Πρέπει, λοιπόν, να καταλάβουμε πως θέλει να κινηθεί το Υπουργείο. Εμείς, προφανώς, έχουμε διαχρονικά αιτήματα βελτίωσης της χρηματοδότησης και καλύτερης προβλεψιμότητας αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να δούμε, καταρχήν στο χρηματοδοτικό που παραμένει το μείζον", συμπλήρωσε.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις που θα γίνουν γύρω το θέμα στο προσεχές διάστημα, δηλαδή πριν το τέλος του έτους, "θα δείξουν αν μπορούμε να καταλήξουμε κάπου". "Γιατί αν πάμε να συντάξουμε ένα κείμενο το οποίο θα αναλωθεί σε θεωρίες και ευχολόγια, η εισήγηση μου θα είναι να μην το υπογράψουμε [στον ΣΦΕΕ]", κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.