Χρειάστηκε να περάσει περίπου μια δεκαετία για να καταγραφούν αυξήσεις τιμών σε φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς η πρακτική έως τώρα απαγορευόταν «κληρονομιά» της οικονομικής κρίσης, που είχε οδηγήσει σε σοβαρές στρεβλώσεις και συνέβαλε στο φαινόμενο των ελλείψεων
Από σήμερα, όμως, οι τιμές σε 923 κωδικούς σκευασμάτων αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω, καθώς τίθεται σε ισχύ το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, που περιλαμβάνει τις αναπροσαρμογές τιμών για λόγους δημόσιας υγείας, διοικητικές μεταβολές και μια λίστα με φάρμακα για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήματα μείωσης τιμής.
Όπως είχε γράψει το News4Health, η σχετική απόφαση είχε δημοσιευθεί στις αρχές Αυγούστου και περιλαμβάνει τον επικαιροποιημένο, επί της ουσίας κατάλογο τιμολόγησης των φαρμάκων, στον οποίον έχουν ενταχθεί και τα σκευάσματα τα οποία κρίθηκε αναγκαία η αύξηση της τιμής τους για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Πρόκειται για φάρμακα των οποίων οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα που δεν καθιστούσαν βιώσιμη την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά, καθώς βρέθηκαν να είναι κάτω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη ή και χαμηλότερα από αυτό.
Το νέο Δελτίο Τιμών, που καθορίζει τις ανώτατες τιμές πώλησης των φαρμάκων ενσωματώνει:
- Διοικητικές μεταβολές
- Αναπροσαρμογή Τιμών σύμφωνα με τις διατάξεις, με μοναδικό γνώμονα την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας
- Συμπληρωματικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης κατόπιν αιτήματος μείωσης τιμής
Στην Απόφαση σημειώνεται πως προκαλείται ενδεχόμενη πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αλλά το ύψος της δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί «καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τον όγκο των πωλήσεων, την τιμή αποζημίωσης (που ενδέχεται να είναι και εμπιστευτική μέσω διαπραγμάτευσης), αλλά και από οποιαδήποτε υποκατάσταση ακριβότερων ή φτηνότερων αποζημιούμενων θεραπειών».
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αυξήσεις θα έχουν συνολική επιβάρυνση στη δαπάνη περίπου κατά τα 90 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ αφορούν στο ποσό που θα βαρύνει τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να καλυφθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback. Τα υπόλοιπα περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Μαζί με τις αυξήσεις τιμών περιλαμβάνεται και Συμπληρωματικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης κατόπιν αιτήματος μείωσης τιμής, που όπως αναφέρεται άλλωστε δεν προκαλεί πρόσθετη δαπάνη.