Ο Ιούλιος αναμένεται αν είναι ο μήνας που η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) θα αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο των παραγγελιών φαρμάκων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες εντός των ερχόμενων εβδομάδων αν όχι ημερών αναμένεται να δημοσιευθεί η εφαρμοστική απόφαση με την οποία η ΕΚΑΠΥ θα διαχειρίζεται τις προμήθειες και για τις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων από 1η Ιουλίου.
Έως τώρα η ΕΚΑΠΥ είναι η υπεύθυνη αρχή για τις προμήθειες φαρμάκων που περνούν από διαγωνισμό και όσα έχουν περάσει από διαπραγμάτευση στην αρμόδια επιτροπή, όπως έχει γράψει το News4Health.
Μαζί με αυτή την σημαντική εξέλιξη, πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως αναμένονται αλλαγές που θα επιτρέψουν την περαιτέρω επιτάχυνση των χρόνων εξόφλησης τιμολογίων, πάντα εντός των 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής του τιμολογίου.
Ειδικότερα, φέρεται να εξετάζονται αλλαγές στη διαδικασία υποβολών, τόσο από τα νοσοκομεία όσο και από τις εταιρείες, για να αντιμετωπιστούν πιθανά προσκόμματα.
Στο 1,45 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Σε υψηλά επίπεδα, στο 1,45 δισ. ευρώ, διατηρήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές Υγείας, όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δελτίου μηνιαίων στοιχείων για τον Απρίλιο, τα νοσοκομεία στο τέλος του εν λόγω μήνα καταγράφουν ληξιπρόθεσμα χρέη 1,317 δισ. ευρώ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ 133 εκατ. ευρώ.
Οι οφειλές των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνες που καταγράφηκαν στο τέλος του 2023, ενώ στον ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους, που ήταν στα 190 εκατ. ευρώ.
Την τελευταία διετία, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές υγείας εμφανίζονται διπλασιασμένες.
Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία από 606 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 πήγαν στα 907 εκατ. ευρώ το 2022 για να εκτιναχθούν στο 1,319 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, με την άνοδο να συνεχίζεται και έως το τέλος του Απριλίου.
Καλύτερη εικόνα εμφανίζει ο ΕΟΠΥΥ, όπου στη διετία τα χρέη αυξήθηκαν 17 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν περαιτέρω μείωση εντός του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με το ΓΛΚ, στο τέλος του Απριλίου, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους ανήλθαν στα 2,633 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 390 εκατομμύρια από το τέλος του 2023. Η συμμετοχή κλάδου της υγείας έφτασε στο 55% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών.
Βέβαια, το αντίστοιχο ποσοστό στο τέλος του 2023 ήταν στο 67%.
Στα ποσά συμπεριλαμβάνονται τα rebate και clawbak, τα οποία ακόμη δεν έχουν συμψηφιστεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει αποκλιμάκωση στα χρέη προς τις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ειδικά μετά την παρέμβαση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχουν αυξηθεί πολύ τα χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.