Την πρόθεση της Κυβέρνησης να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, μέσω της ανάπτυξης μιας εθνικής πολιτικής φαρμάκου περιέγραψε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στην ομιλία του κατά τη χθεσινή επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για τα 90 χρόνια του κλάδου, ο Υπουργός Υγείας περιέγραψε αδρά την κατεύθυνση που ακολουθήσει η Κυβέρνηση στο χώρο του φαρμάκου, χρησιμοποιώντας τη λέξη «επιτέλους» όταν μίλησε για μια εθνική πολιτική για το χώρο.
«Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας. Θα διαθέσουμε όλα τα μέσα, όλη την πολιτική μας θέληση, με σχέδιο να οργανώσουμε περαιτέρω την επέκταση της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Ο στόχος μας είναι να εγκαθιδρύσουμε, επιτέλους, μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα επαρκή στα κρίσιμα προϊόντα, που έχει ανάγκη η υγεία των Ελλήνων πολιτών και ταυτόχρονα θα αποτελέσει τη βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και στον κόσμο. Να μεγαλώσουμε πολύ. Είναι ακόμα πολύ μικρό το ποσοστό μας. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Να φτάσουμε την Ιρλανδία, να φτάσουμε χώρες οι οποίες έχουν αποκτήσει -για λόγους όχι τυχαίους, αλλά με βάση πολιτικές που εφάρμοσαν- μια τεράστια παραγωγική βάση και εξαγωγικές δυνατότητες», υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης, καλώντας τον κλάδο σε διαβούλευση και συνεννόηση.
Θ. Τρύφων: Παρούσα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παρά τις αντιξοότητες
Για τον πρόεδρο της ΠΕΦ, τα χαρακτηριστικά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αποτέλεσμα της πορείας σε αυτά τα 90 χρόνια, ήταν που επέτρεψαν στον κλάδο όχι μόνο να επιβιώσει την οικονομική κρίση, αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα.
Η καλή χρηματοοικονομική εικόνα από το παρελθόν και οι εξαγωγές στήριξαν οικονομικά τις επιχειρήσεις, παρά τη στέρηση κεφαλαίων, τις συσσωρευμένες ζημιές και χρέη στον ΕΟΠΥΥ από τις μεγάλες υποχρεωτικές επιστροφές, που «κάθε χρόνο γίνονται και περισσότερες».
«Μέσα σε αυτό το πολύ αντίξοο περιβάλλον καταφέραμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, αποδεικνύοντας έμπρακτα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και συνεχίσαμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό», πρόσθεσε ο κ. Τρύφων.
Ο πρόεδρος τη ΠΕΦ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αλλαγή του προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική με στόχο την αυτάρκειά, μετά την περίοδο της πανδημίας, που «ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης εγχώριας παραγωγής, την επάρκεια και τις ανεπάρκειες σε κρίσιμους τομείς όπως το φάρμακο».
Οι στόχοι που θα πρέπει να έχει η φαρμακευτική πολιτική κατά τον κ. Τρύφων είναι:
- Ο επαναπατρισμός της παραγωγής φαρμάκων στο έδαφος της Ευρώπης για να περιοριστεί η εξάρτηση από εισαγωγές από τρίτες χώρες
- Η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της παραγωγής και της βιοφαρμακευτικής καινοτομίας.
«Εάν αυτά υλοποιηθούν με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα έχουμε εξασφαλίσει αυτονομία, θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. για πάρα πολλά χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Τρύφων.
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δραστηριοποιείται με το βλέμμα στο μέλλον, δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του επενδυτικού clawback.
«Ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρή εθνική βιομηχανία δεν νοείται», σημείωσε και πρόσθεσε πως τα μέλη του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Παραγωγικών Φαρμακοβιομηχανιών, του οποίου αποτελεί και η ΠΕΦ μέλος, παράγουν το 70% των φαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα στην Ευρώπη, σε 400 εργοστάσια εντός της Ε.Ε., εκ των οποίων τα 45 βρίσκονται στην Ελλάδα. «Η χώρα θεωρείται πλέον ένας από τους πέντε σημαντικούς κόμβους παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη. Είμαστε περήφανοι, λοιπόν, γιατί σήμερα τα φάρμακα μας καλύπτουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα και διεθνώς»., συμπλήρωσε.