Στα καλά νέα που βγαίνουν από την ενημέρωση είναι ότι τα εμβόλια μπορούν ακόμα να μάχονται τις μεταλλάξεις ως ένα βαθμό, όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, γεγονός το οποιο έχει επαναλάβει. Παρόλα αυτά δεν έκρυψε το γεγονός ότι υπάρχουν και εκείνα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι είναι πιο μολυσματική η μετάλλαξη αυτή σε σχέση με την Δέλτα.
Ο ιός όπως είπε μπορεί να προκαλέσει 3-6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει έως και σε υπερτριπλάσιο ή υπερτετραπλάσιο αριθμό είπε η ίδια.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περισσότερα στοιχεία ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην άποψη που ενστερνίζεται και ο Φάουτσι ότι οι μεταλλάξεις είναι εξαιρετικά απίθανο να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο απαιτούνται μελέτες για να το αποδείξουν. Το στοιχείο είναι αισιόδοξο, σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Σε αυτό το πλαίσιο, αντιτάσσεται η τρίτη δόση, που παρέχει υψηλή προστασία. «Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων» δήλωσε η ίδια.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της Όμικρον, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης και την έναρξη του χειμώνα, επανεξέτασε προ τριημέρου, όπως ανακοινώθηκε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τη χορήγησή της στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις ή προηγηθείσα λοίμωξη, δήλωσε. Παρόλα αυτά διευκρίνισε ότι η πιθανή σκέψη ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη.
Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Εμβολιασμού γύρω από την τρίτη δόση στους 3 μήνες και κατά πόσο προβλημάτισε τη χορήγησή της σε πιο κοντινή απόσταση από την δεύτερη δόση όσον αφορά την ασφάλεια και τις τυχόν παρενέργειες, η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι Επιτροπή έλαβε υπόψιν της την μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
«Η μελέτη αυτή εκτός από την ανοσογονικότητα που ανέφερα λαμβάνει υπόψιν της και τα δεδομένα της ασφάλειας. Δεν εγείρεται οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυξημένου κινδύνου μεταξύ εμβολιασμού στους 3 μήνες ή στους 5 ή στους 6 μήνες» είπε και διευκρίνισε ότι η μελέτη που είχε γίνει παλαιότερα στο Ισραήλ είχε δείξει ότι έπρεπε η τρίτη δόση για γίνεται στο εξάμηνο και ότι ήταν από τις πρώτες.