Υπάρχει μια μερίδα πολιτών που δεν έχει προχωρήσει σε δεύτερη ή και τρίτη δόση εμβολιασμού καθώς νόσησε ξανά την περίοδο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η χορήγηση της δόσης αυτής. Επίσης, υπάρχουν και εκείνοι που ήταν για καιρό στο νοσοκομείο είτε λόγω Covid -19, είτε για άλλους λόγους υγείας και δεν μπορούσαν να εμβολιαστεί νωρίτερα. Αυτά τα άτομα στην πράξη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους ακόμα και σήμερα. Τα προβλήματα επίσης παραμένουν για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνος που νοσεί ξανά δεν μπορεί να κάνει τα εξής:
- Να βγάλει ξανά νέο πιστοποιητικό νόσησης
- Να κάνει εμβόλιο πριν περάσουν άλλοι τρεις μήνες
- Να μπει σε κλειστούς χώρους χωρίς να κάνει κάθε φορά τεστ κορονοϊού
Πιο αναλυτικά, ένα άτομο που έχει νοσήσει, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα δεν επιτρέπεται να κάνει εμβόλιο αν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 μήνες από την ημερομηνία που νόσησε. Αν στο μεταξύ νοσήσει ξανά στο μεσοδιάστημα δεν υπάρχει καμία άλλη σύσταση πέραν όσων γνωρίζουμε, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει ξανά άλλους τρεις μήνες μέχρι να προχωρήσει στον εμβολιασμό του.
Την ίδια στιγμή το μόνο έγγραφο που μπορεί να χρησιμοποιήσει προς το παρόν είναι η πιστοποίηση του θετικού διαγνωστικού τεστ μέσω του gov.gr, το οποίο μπορεί να δείξει στην εργασία του, ώστε να αποδείξει ότι νόσησε ξανά. Συγκεκριμένα επι λέξει αναφέρεται ως: «Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19» (Διαθέσιμο εδώ) Πέρα από αυτό, για να μπορέσει να εισέλθει σε κάποιον κλειστό χώρο, όπως είναι ένα καφέ, μπαρ πρέπει να κάνει ξανά rapid test καθώς την ίδια στιγμή υπολογίζεται ως ανεμβολίαστος.
Επίσης, πέρα από το αρχικό πιστοποιητικό νόσησης, με βάση το πιο πρόσφατο ΦΕΚ που έχει αναρτηθεί, στο οποίο και έχει επανειλημμένως αναφερθεί και το news4health.gr, αυτός που επαναμολύνεται ξανά δεν μπορεί να βγάλει εκ νέου πιστοποιητικό νόσησης. Δεν υπάρχει ακόμα καμία άλλη διευκρίνιση.
Πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι γνωρίζουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πράξη με άτομα που μολύνονται ξανά και διαβεβαίωσαν στο news4health.gr ότι το Υπουργείο θα κάνει ο,τι είναι δυνατό για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Όπως εξήγησαν η επαναμόλυνση δεν είναι κάτι το οποίο μπορούσε να προβλεφθεί και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αφορά 60 διαφορετικές χώρες, και για να ρυθμιστεί και αυτό το πρόβλημα πρέπει να ληφθούν υπόψιν ορισμένοι νέοι κανόνες.
Επίσης, ένα πρόβλημα το οποίο έφερε στην επιφάνεια το news4health.gr και εξακολουθεί να παραμένει ανεπίλυτο, είναι το γεγονός ότι μέχρι και την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης, ο ασθενής μπορεί θεωρητικά να κάνει χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού του και να κυκλοφορεί σε κλειστούς χώρους όπως μπαρ και εστιατόρια «ανενόχλητος» καθώς δεν είχε προβλεφθεί η αυτόματη διαδικασία «παγώματος» του πιστοποιητικού του.
Υπενθυμίζεται ότι για να εκδοθεί και να τεθεί σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού χρειάζονται 14 ημέρες και για να εκδοθεί και να τεθεί σε ισχύ το πιστοποιητικό νόσησης χρειάζονται 30 ημέρες για την ώρα. Παρόλα αυτά όπως είχε αποκαλύψει το news4health.gr, αναμένεται το πιστοποιητικό νόσησης να εκδίδεται νωρίτερα στις 14 μέρες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί αυτό να «κλειδώσει» και στις 10 μέρες. Αυτό δεν έχει ακόμα τεθεί επίσης σε εφαρμογή.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή η κακοκαιρία στέρησε τη δυνατότητα σε πολλούς να εμβολιαστούν, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όσων έληγαν αυτές τις ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα λήξουν στις 7 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης χθες 27/1, γεγονός που επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ του news4health.gr.
Για την ώρα επισημαίνεται πάντως ότι δεν υπάρχει άλλη διευκρίνιση για παράταση ισχύος σε ό,τι αφορά την διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης.