«Προχωράνε οι εμβολιασμοί, αλλά όχι με τους ρυθμούς που θέλαμε, ειδικά στην ηλικία 5-11 ετών έχει εμβολιαστεί περίπου το 17% σε σύνολο 700.000 παιδιών, πάμε πολύ αργά. Από 12-14 είναι περίπου στο 35% και από 14-17 κοντεύουμε να φτάσουμε το 45%. Δεν προλαβαίνουμε να καλύψουμε στο χειμώνα τον αριθμό των παιδιών που θέλουμε να εμβολιάσουμε» είπε στο OPEN.
Και πρόσθεσε: «Στο τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου θα δοθεί άδεια για εμβολιασμό παιδιών από 2 ετών και άνω και τους επόμενους μήνες από 6 μηνών και πάνω. Αυτό θα εκδοθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».
Ανησυχία για το MIS-C, δεν αποκλείεται να δούμε νέα περισταστικά
Ο κ. Μαζάνης εξέφρασε την ανησυχία του για το αποτύπωμα που αφήνει ο κορονοϊός στο παιδί που έχει νοσήσει ακόμα και αρκετούς μήνες μετά.
«Όλο και περισσότερο συζητιέται το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο (MIS-C). Υπάρχουν αρκετά παιδιά που έχουν νοσηλευτεί με αυτό το σύνδρομο το οποίο εμφανίζεται οταν έχει περάσει η νόσηση, μετά από 15 μέρες, 1 μήνα, 2 μήνες μπορεί το παιδί να εμφανίζει υψηλό πυρετό, εμετό, διάρροια, κόπωση, εξάνθημα, κόκκινα μάτια. Μετά από συγκεκριμένες εξετάσεις βρίσκουμε το σύνδρομο που βασανίζει το παιδί και την οικογένειά του» είπε.
H καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου από την πλευρά της, αναφερομένη στο σύνδρομο αυτό χθες 10/1 από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας τόνισε πάντως ότι ο εμβολιασμός των εφήβων με δύο δόσεις κατά της νόσου Covid -19 φαίνεται να προσφέρει προστασία σε ποσοστό 91%.
«Στην Ελλάδα σε πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά μέχρι το τέλος του 2021 νοσηλεύτηκαν 119 παιδιά με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Τα παιδιά εμφάνισαν κατά κύριο λόγο υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα. Σημαντικό ποσοστό των παιδιών αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές στην καρδιά, ενώ 2 στα 10 παιδιά χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ» είπε η η κα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι: «Είναι αναμενόμενο 8 εβδομάδες μετά από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του πανδημικού κύματος της Όμικρον να δούμε νέα περιστατικά με MIS -C».
«Η επιτροπή θα εισηγηθεί για το αν θα κάνουμε μια φορά το χρόνο εμβόλιο»
Σε κάθε περίοτωση όπως όλα δείχνουν θα κάνουμε εμβόλιο κατά του κορονοϊού μια φορά το χρόνο. Αναφερόμενη στα όσα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα στο μέτωπο της πανδημίας, η κ. Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στο mega, είπε ότι «Τον κορονοϊό τον σπουδάσαμε εδώ και δύο χρόνια. Βλέπουμε πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Έχουν βγει τα φάρμακα, έχουν προχωρήσει τα πρωτόκολλα, βγήκαν και τα καινούργια εμβόλια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις χώρες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Δεν έχουν παρενέργειες, είναι δύο δόσεις, και η θερμοκρασία συντήρησής τους είναι πολύ απλή, από 2 έως 4 βαθμούς».
«Η επιτροπή θα εισηγηθεί αν θα κάνουμε μια φορά το χρόνο τους εμβολιασμούς, καλό θα είναι να βγει ένα εμβόλιο για όλους τους κορονοϊούς μια φορά το χρόνο, να ηρεμίσουμε όλοι», πρόσθεσε η ίδια.