Στην ομιλία του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξάλλου αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που επέδειξε η ΕΕ στο θέμα της προμήθειας εμβολίων και θεραπειών κατά της Covid-19 και εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών-μελών, τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς και την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση όλων των ευρωπαίων πολιτών στις νέες θεραπείες.
Στο περιθώριο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου, ο κ. Πλεύρης είχε εκτενή συζήτηση με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς, καθώς και για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση συμμετείχαν οι 27 Υπουργοί Υγείας των κρατών μελών καθώς και διάφοροι ευρωπαϊκοί οργανισμοί υγείας. Οι Υπουργοί αξιολόγησαν τη τωρινή κατάσταση σχετικά με την ευρωπαϊκή συνεργασία σε θέματα υγείας, εντόπισαν πιθανές πηγές δράσης για βελτιωμένη συνεργασία στη δημόσια υγεία και συζήτησαν το χτίσιμο μίας Δημόσιας Ένωσης Υγείας σε επίπεδο Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Υγείας προσδιόρισαν διάφορους τομείς σύγκλισης.
Πρώτον όπως συζήτησαν οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι σπάνιες ασθένειες, ο καρκίνος, οι σπάνιες χρόνιες ασθένειες, η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και της ψυχικής υγείας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα με ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και περαιτέρω παρέμβαση σε επίπεδο ΕΕ.
Επιπλέον, οι υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να ληφθεί καλύτερα υπόψη ο αντίκτυπος που έχουν άλλες πολιτικές της ΕΕ στην υγεία των συμπολιτών τους στην ΕΕ και να διασφαλιστεί ότι αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
«Στο πλαίσιο της Προεδρίας μας, αποφάσισα να συμπεριλάβω στην ημερήσια διάταξη αυτής της άτυπης υπουργικής συνόδου, μια συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της δημόσιας υγείας σε επίπεδο ΕΕ, πέρα από το ζήτημα της ασφάλειας της υγείας και την άμεση κατάσταση έκτακτης ανάγκης της κρίσης COVID-19. Οι συζητήσεις αυτές έδειξαν την ευρεία υποστήριξη των κρατών μελών για καλύτερη λήψη υπόψη των προσδοκιών των πολιτών για την υγεία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η υγεία και η ευημερία τους μπορούν να τεθούν και πάλι στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ, από τη σύνταξη έως την εφαρμογή. Πρέπει να ενισχύσουμε τον συντονισμό και τη συνεργασία μας, και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημόσιας Υγείας, ιδίως εντοπίζοντας τους τομείς στον τομέα της υγείας στους οποίους η ευρωπαϊκή δράση μπορεί να αποφέρει αντικειμενική και απτή προστιθέμενη αξία για τους ευρωπαίους πολίτες, σεβόμενοι παράλληλα την τρέχουσα κατανομή των αρμοδιοτήτων», είπε ο Olivier Véran, Υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας.
Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, επανέλαβε την κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της ενίσχυσης της υγείας στην Ευρώπη. Επαίνεσε την πρωτοβουλία της γαλλικής Προεδρίας να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και θα υποστηρίξει τις συζητήσεις υπό την ηγεσία της Προεδρίας.