Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε μετά την παγκόσμια ανησυχία που δημιούργησε η έξαρση του ιού είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Συμπεριέλαβε 528 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις σε 43 περιοχές από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 24 Ιουνίου.
Η διασπορά του ιού φαίνεται να επηρεάζει δυσανάλογα τους γκέι και τους bisexual άνδρες, με το 98% των περιστατικών να επηρεάζει αυτά τα άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα. Παρόλο που η σεξουαλική επαφή είναι ένας από τους τρόπους μετάδοσης που αφορά τις περισσότερες περιπτώσεις, οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με οποιαδήποτε φυσική επαφή, μέσω των μεγάλων σταγονιδίων και δυνητικά μέσω των ρούχων και άλλων επιφανειών.
Υπάρχει παγκόσμια έλλειψη τόσο εμβολίων, όσο θεραπείας όσον αφορά την μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης περιλαμβάνουν την αναγνώριση όσων κινδυνεύουν από μόλυνση και αναμένεται να βοηθήσουν παγκοσμίως στην καλύτερα ανταπόκριση στον ιό. Οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που είναι στοχευμένες στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της διασποράς του ιού.
Αρκετά μολυσμένα άτομα σύμφωνα με τη μελέτη αυτή παρουσίασαν συμπτώματα που δεν είχαν αναγνωριστεί μέχρι τώρα ως συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
μεμονωμένες γενετικές βλάβες
και πληγές στο στόμα ή τον πρωκτό.
Τα κλινικά αυτά συμπτώματα είναι παρόμοια με μολύνσεις που αφορούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και είναι πολύ εύκολο να μην γίνει σωστή διάγνωση. Κάποιοι άνθρωποι με συμπτώματα στον πρωκτό και στο στόμα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με πόνο και δυσκολίες στην κατάποση. Για αυτό είναι σημαντικό αυτά τα νέα συμτώματα να αναγνωριστούν από τους υγειονομικούς και να εκπαιδευτούν ώστε να γνωρίζουν πως θα διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση.
Παράλληλα, μέτρα που αφορούν τη δημόσια υγεία όπως αυξημένα τεστ και εκπαίδευση, θα έπρεπε να αναπτυχθούν και να γνωστοποιηθούν, ώστε να είναι ενήμερες οι ομάδες υψηλού κινδύνου χωρίς να στιγματίζονται.
Η καθηγήτρια Chloe Orkin, Καθηγήτρια Ιατρικής για τον HIV στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και Διευθύντρια του SHARE τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι πληγές στο στόμα, στον βλεννογόνο του πρωκτού και τα μεμονωμένα έλκη πρέπει να προστεθούν στα συμπτώματα όπως επίσης να γίνει επικαιροποίηση της ορολογίας που αφορά στη νόσο. Παράλληλα, εξήγησε ότι η πρόληψη είναι σημαντική καθώς πρόκειται για μια τροπική ασθένεια η οποία έχει παραμείνει στο περιθώριο για πολλά χρόνια.
Από την πλευρά του ο John Thornhill, Σύμβουλος Ιατρός σε θέματα Σεξουαλικής Υγείας και HIV και Κλινικός ανώτερος Λέκτορας στο Barts NHS Health Trust και στο Queen Mary University of London τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια με την παραδοσιακή έννοια. Όπως τόνισε η έρευνά τους σχετίζεται με αυτό αλλά όχι μόνο με τους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες. «Αυτή η έρευνα αυξάνει την κατανόησή μας γύρω από τους τρόπους με τους οποίους διαδίδεται και στις ομάδες τις οποίες και «χτυπά» περισσότερο ώστε να γίνει μια πιο γρήγορη αναγνώριση των νέων περιστατικών και να δημιουργηθούν στρατηγικές πρόληψης και εμβόλια» είπε.
Όπως αναφέρει ο ίδιος αναγνωρίστηκαν και άλλα κλινικά συμπτώματα. Αυτό που περίμεναν όπως εξήγησε είναι διάφορα δερματικά προβλήματα και εξανθήματα, ωστόσο διαπίστωσαν ότι ένας στους δέκα ανθρώπους είχε μόνο μία δερματική βλάβη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και το 15% είχε πρωκτικό ή/και πρωκτικό πόνο.
Επίσης, βρήκαν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων σε μεγάλη αναλογία στα δείγματα σπέρματος των ατόμων που είχαν τον ιο. Παρόλα αυτά όπως τονίζουν αυτό μπορεί να είναι τυχαίο καθώς δεν γνωρίζουμε αν η αναλογία αυτή είναι αρκετή ώστε να κάνει πιο εύκολη τη σεξουαλική μετάδοση του ιού.
Τέλος, ο καθηγητής Keletso Makofane στο τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Κάθε φορά που μέχρι τώρα η ευλογιά των πιθήκων έκανε την εμφάνισή της, δοκίμασε την αποφασιστική ανταπόκριση των συστημάτων δημόσιας υγείας».
Με πληροφορίες από το https://medicalxpress.com/news