Την ένταξη του Γενικού Νοσοκομείου ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ στο νέο σύστημα DRG ανακοίνωσε το Κέντρο Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών– Ελληνικό Ινστιτούτο (ΚΕΤΕΚΝΥ).
Ήδη, το νοσοκομείο βρίσκεται στην διαδικασία προσαρμογής των πληροφοριακών του συστημάτων και της διασύνδεσής του με τον grouper του Ελληνικού Ινστιτούτου DRG. Επίσης, το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση των εκπαιδεύσεων του ιατρικού προσωπικού.
Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Διοίκησης του νοσοκομείου, μεταξύ του Προέδρου Δ.Σ του ΚΕΤΕΚΝΥ Παντελή Μεσσαρόπουλου και της Διοικήτριας του Ερυθρού Σταυρού Ελπινίκης Ταβιανάτου. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εντάξει ένα σύνολο νοσοκομείων στο σύστημα DRG. Η ένταξη αυτών των νοσοκομείων θα ακολουθήσει το πολύ επιτυχημένο μοντέλο της 7ης ΥΠΕ.
Με τις συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης και του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου και την σημαντική συμβολή της υποδιοικήτριας της 1ης ΥΠΕ κας Μ. Οικονόμου, πραγματοποιήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι απαιτούμενες αλλαγές στα πληροφοριακά συστήματα αλλά και στις διαδικασίες λειτουργίας του νοσοκομείου.
«Ο οργανισμός δεσμεύεται για ακόμη περισσότερες δράσεις προς την πλήρη και καθολική ένταξη όλων των νοσοκομείων της χώρας στο σύστημα DRG καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας», αναφέρει το ΚΕΤΕΚΝΥ.
Τι είναι το σύστημα DRG
Το σύστημα DRG, δηλαδή τα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων, είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενών που βασίζεται στη συστηματική συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων κατά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο με σκοπό την ταξινόμηση τους σε διαχειρίσιμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών, οι οποίες είναι ιατρικά ουσιώδεις και ομοιογενείς και προσομοιάζουν σε επίπεδο χρήσης πόρων.
Στο σύστημα DRG τα νοσοκομειακά περιστατικά κατατάσσονται σε συγκεκριμένες ομάδες με τη χρήση ενός ειδικού λογισμικού (grouper), το οποίο βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων όπως η Διεθνής Κωδικοποίησης Διάγνωσης Ασθενειών (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κωδικοποίηση ιατρικών πράξεων ,το φύλο, η ηλικία, η κατάσταση του ασθενούς κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο, η μέση διάρκεια νοσηλείας κα.
Το σύστημα μετρά τον βαθμό χρήσης των πόρων ανά περιστατικό νοσηλείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως ως σύστημα αποζημίωσης, κατάρτισης και ελέγχου νοσοκομειακών προϋπολογισμών αλλά και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου.